asseco Aimtec murr

Tungaloy podporuje výrobce při obrábění složitých materiálů

Řezné nástroje Tungaloy prochází neustálým vývojem, aby vycházely vstříc požadavkům výrobců komponent nejen v automotive. Z posledních novinek jsou to unikátní destičky XOMU, řezný materiál T505 pro soustružení litin a tuhý nástroj s výměnnými planžetami pro zapichování a upichování. 

 

Vysoce kvalitní karbidy japonské značky Tungaloy jsou velmi vhodné pro obrábění exotických materiálů i kalených ocelí používaných v leteckém a automobilovém průmyslu.
Soustružnická tělesa s destičkami XOMU
Řada multifunkčních nástrojů pro soustružení a vrtání TungBore-Mini, která integruje aplikace vrtání, vnitřního a vnějšího soustružení do jediného nástroje, byla doplněna o nová soustružnická tělesa využívající unikátní destičky XOMU.
Tyto jedinečné destičky se vyznačují inovativní geometrií s velkým úhlem břitu, který přispívá k odlehčení řezu ve srovnání se standardními ISO pozitivními destičkami používanými při vnitřním soustružení. Destička i lůžko nástroje TungBore-Mini mají rybinový tvar, který zajišťuje lepší upnutí a stabilitu destičky ve srovnání se standardním řešením. To přispívá k vyšší bezpečnosti procesu i u náročných aplikací.
Nejnovější konstrukce těles TungBore-Mini s ocelovou nebo karbidovou stopkou zajišťuje bezpečný proces vnitřního obrábění (pro minimální průměry 10 a 14 mm) a jsou navrženy tak, aby poskytovaly dodatečnou vůli mezi nástrojem a obrobeným povrchem. Tím je zajištěn správný odvod třísek u otvorů malých průměrů, které vznikají během vrtání a vnitřního soustružení. Důležitým faktorem je zde metoda fixace destičky díky úhlově stavěnému šroubu, který tlačí destičku nejen na plochu lůžka, ale také na boční stěny. Tato konstrukce umožňuje použití delšího šroubu, který zajišťuje mimořádně pevné upnutí destičky.   



Nový materiál T505 pro soustružení litin

Oproti předchozí variantě T515 má nový řezný materiál T505 vyšší tvrdost a poskytuje tak lepší odolnost proti opotřebení při kontinuálním soustružení litiny vysokými řeznými rychlostmi.
Stávající řezný materiál T515, který si již stihl najít aplikace mezi zákazníky, je optimálně vybalancovaným materiálem s mimořádnou otěruvzdorností a odolností proti křehkému lomu. Je tak vhodný pro široký záběr aplikací s čistým až přerušovaným řezem litinových dílů.
Novinka T505 je opatřena nejsilnější vrstvou CVD povlaku o tloušťce přesahující 20 µm, což je 1,5krát více než je síla stávajících CVD povlaků. Díky velmi tvrdé horní vrstvě v kombinaci s vrstvami Al2O3 a TiCN bohaté na uhlík je dosaženo vysoké odolnosti proti opotřebení. Unikátní technologie povrchové úpravy PremiumTec poskytuje finálnímu povlaku destiček mimořádnou lomovou houževnatost, a lze tak tento nový materiál využít i pro aplikace s přerušovaným řezem, což bylo u tradičních silnovrstvých CVD povlaků velmi obtížné.
Nový karbidový základ, který byl speciálně vyvinutý pro třídu T505, má o 160 % vyšší tepelnou vodivost ve srovnání se stávajícími druhy karbidových materiálů. Díky tomu dochází k účinnějšímu odvodu tepla z místa řezu při obrábění vysokými řeznými rychlostmi. To eliminuje nadměrné opotřebení hřbetu a vylamování břitu.  
Oba vysoce výkonné řezné materiály T505 a T515 přináší zákazníkům zvýšení produktivity v široké škále aplikací soustružení litiny – od vysokorychlostního kontinuálního obrábění až po obrábění s přerušovaným řezem.  



Mimořádně tuhý nástroj TungFeed-Blade
Zavedená multifunkční řada nástrojů TungCut pro zapichování a upichování byla rozšířena o velmi tuhý nástroj s výměnnými planžetami TungFeed-Blade, který přináší nové možnosti v aplikacích zapichování a upichování.
Nástroje řady TungCut nabízejí širokou škálu variací destiček a držáků poskytující uživatelům maximální výkony v oblasti vnitřního a vnějšího zapichování, čelního zapichování, soustružení drážek a upichování. S tuhým a velmi spolehlivým upnutím destiček zaručuje minimální chvění nástroje a zároveň poskytuje maximální přesnost a životnost nástroje.
Nejnovější systém TungFeed-Blade se skládá z trojúhelníkové modulární planžety CHGP se třemi lůžky pro destičky, která je upnuta do robustního tělesa CHTBR/L. Konstrukce modulárních planžet, které jsou dostupné v rozměrech 2, 3 a 4 mm, byla navržena tak, aby nedocházelo k vibracím při výrobním procesu. Unikátní konfigurace planžety se třemi lůžky pro destičky umožňuje jednoduchou a rychlou výměnu pozice lůžka bez seřizování. Toto řešení tak šetří nejen vedlejší seřizovací čas, ale také náklady za nástroje. Konstrukce TungFeed-Blade umožňuje zvýšit hodnoty posuvu o 30–50 % zvláště při použití destiček DGM a SGM. Mezi další výhody patří také větší kontaktní plocha držáku CHTBR/L při upnutí do revolverové hlavy či adaptéru, což umožní použití mimořádně vysokých hodnot posuvu při zachování vynikající stability.  
Systém TungFeed-Blade je navržen pro upichování kulatiny až do průměru 52 mm, resp. 82 mm, a při vysokých hodnotách posuvu nabízí nejen vylepšenou kvalitu obrobeného povrchu a přímost úpichu, ale také výrazné snížení výrobního času.

Michal Karkoš
Foto: Tungaloy

 
Publikováno: 30. 8. 2021 | Počet zobrazení: 477 článek mě zaujal 114
Zaujal Vás tento článek?
Ano