asseco Aimtec murr

Rychlejší obrábění pro letecký průmysl

Modulární nástroj pro vrtání otvorů s plochým dnem, který představila společnost Kennametal, nabízí maximální úběry kovových materiálů při obrábění strukturálních dílů v leteckém průmyslu.

 

Nový patentovaný modulární vrták FBX přináší vynikající stabilitu a až o 200 % vyšší úběry kovu při obrábění vysokoteplotních slitin, nerezové oceli a dalších materiálů. Představuje stěžejní první krok v třínástrojovém konceptu, který zahrnuje také stopkové frézy HARVI Ultra 8X a HARVI III Aerospecial. Byl navržen speciálně pro maximalizaci úběru kovu a snížení cyklových časů při obrábění strukturálních dílů, kde rychlé odebrání velkého množství materiálu zůstává pro tento typ komponentů velkou výzvou.

Výkon v jednom nástroji
Podle výrobce se vrták FBX ideálně hodí pro vrtání do plného materiálu, pro vrtání řetězce děr a ponorné vrtání v materiálech, jako jsou vysokoteplotní slitiny, nerezové oceli, oceli a litiny. Stejně tak univerzální a vysoce výkonný, jako při výrobě komponent pro letecký průmysl, pro který byl primárně navržen, je však i v podobných aplikacích v oblasti všeobecného či energetického strojírenství.
Jakmile vrták vytvaruje základní strukturu dílu, dochází na další procesní kroky, jako je hrubování a dokončování frézami s vyměnitelnými břitovými destičkami nebo stopkovými frézami.
Vrták FBX výrazně urychluje obráběcí proces kombinací výhod vrtáku pro vrtání otvorů s plochým dnem a ponorného frézování ve směru osy Z. Provedení s plochou spodní částí eliminuje radiální síly, zatímco čtyři efektivní řezné hrany umožňují zvýšení posuvu a otáček, což vede k výrazně vyššímu úběru kovového materiálu než při tradiční strategii rampování.

Unikátní konstrukce  
Speciální konstrukce vrtáku pro vrtání otvorů s plochým dnem směruje řezné síly do vřetena stroje, přičemž dochází k minimalizaci odchylky a ke zvýšení životnosti nástroje a úběru kovového materiálu.
Čtyři efektivní řezné hrany poskytují stabilitu v náročných aplikacích, jako je řetězec vrtaných děr, přičemž široké drážky zajišťují bezproblémový odvod třísek. Řada vyměnitelných trysek pro přívod chladiva pomáhá eliminovat zahřívání. Hrot vrtáku se vyznačuje centrální řeznou destičkou se dvěma efektivními řeznými hranami a děličem třísek pro dosažení maximálních posuvů. Tělesa vrtáků jsou k dispozici v průměrech 60, 75 a 90 mm, a to v krátkém i dlouhém provedení (150/95 mm). Tento modulární vrták se upíná do adaptéru BTF (Bolt Taper Flange), který je dostupný pro různá rozhraní vřeten.

Petr Paroulek
Foto: Kennametal

 
Publikováno: 30. 8. 2021 | Počet zobrazení: 481 článek mě zaujal 122
Zaujal Vás tento článek?
Ano