asseco Aimtec murr

Hromadná výroba plastových AM komponent pro automotive

Jako jeden z prvních zákazníků zakoupila společnost OECHSLER, celosvětově (dle objemu) největší výrobce 3D tištěných plastových komponent, postprocesní zařízení S1 od AM Solutions – 3D post processing technology.

 

Automatizovaný systém S1 pomůže společnosti splnit přísné požadavky na kvalitu, opakovatelnost výsledků opracování, sledovatelnost a nákladovou efektivitu, které musí dodavatel pro automobilový průmysl splňovat.
Společnost OECHSLER, která sídlí v německém Ansbachu, se aditivní výrobou zabývá od roku 2017. Dnes je jedním z největších světových výrobců 3D tištěných plastových komponentů. V úzké spolupráci s předními výrobci 3D tiskáren a vhodnými dodavateli materiálů aktivně podporuje hromadnou výrobu 3D tištěných komponent pro průmyslová odvětví, jako jsou automobilový průmysl, domácí výrobky a sportovní zboží.
Matthias Weißkopf, senior viceprezident pro globální vývoj produktů a technologií ve společnosti OECHSLER, vysvětluje: „Následné zpracování představuje obrovskou výzvu v oblasti aditivní výroby. Po dlouhou dobu byl tento aspekt procesního řetězce poněkud opomíjen. Jde však o klíčový faktor nákladové efektivity a kvality produktů vyráběných aditivní výrobou. V tomto ohledu je důležitým úkolem vývoj a přesná definice postupů automatického následného zpracování.“
„Zkušenosti společnosti OECHSLER se sériovou výrobou a související požadavky na následné zpracování nám opět pomohly doladit vývoj strojů,“ dodává Manuel Laux, vedoucí AM Solutions – 3D post processing technology, divize společnosti Rösler.

Reprodukovatelnost – základní kritérium
Společnost čelila této výzvě díky inovativnímu produktu pro předního německého výrobce automobilů. Aby bylo možné převést komponenty vyrobené z pokročilého materiálu v takzvaných mřížkových strukturách do sériové výroby, bylo nutné najít automatizované řešení pro následné zpracování, které by splňovalo požadavky automobilového průmyslu, zejména s ohledem na reprodukovatelnost.
„Naše společnost již měla s firmou Rösler dlouhodobý vztah. Když nás náš obchodní partner, společnost HP, odkázal na AM Solutions – 3D post processing technology, využili jsme příležitosti nejen k nahlédnutí do této nové divize společnosti Rösler, ale také k podrobnému studiu jejího systému S1. Po intenzivních diskuzích a mnoha zkušebních testech i s jinými dodavateli zařízení nabízejícími post processing 3D tištěných komponent jsme si jako partnera vybrali společnost AM Solutions,“ vysvětluje Matthias Weißkopf.
Tryskací stroj „plug and play“ S1 byl speciálně navržen pro následné zpracování 3D tištěných plastových komponent. Umožňuje automatické šaržové zpracování komponent v otočném koši.

Flexibilita a spolehlivost procesu – rozhodující faktory
Společnost OECHSLER se rozhodla koupit zařízení S1, protože nabízí vysokou flexibilitu procesu tryskání a umožňuje zpracování různých druhů materiálů, jako jsou PA, PP a TPU. Stroj lze snadno přestavit z automatického na manuální provoz bez nutnosti časově náročné přestavby, jak je vyžadováno u jiných systémů otryskávání. Kromě toho nabízí zařízení S1 další významné technické vlastnosti, jako jsou antistatické polyuretanové vyložení vnitřku tryskací komory a otočného koše, motory a ventily vyhovující normě ATEX. Dalším důležitým faktorem bylo ergonomické vkládání a vykládání dávek obrobků.
Během této operace zůstává otočný koš zcela uvnitř tryskací komory, takže nedochází k úniku nečistot. Mezi další významné technické vlastnosti patří automatické řízení a ukládání parametrů procesu a integrované třídění tryskacích médií.
„Tyto standardní funkce jsou zásadní pro splnění požadavků automobilového průmyslu a dalších průmyslových odvětví na bezpečnost procesů, efektivitu nákladů a opakovatelnost výsledků zpracování. Jsou nepostradatelné pro transformaci aditivní výroby na technologii pro hromadnou výrobu,“ doplňuje Matthias Weißkopf.

Rychlé výsledky díky otevřené spolupráci
Projektové týmy obou firem společně vyvinuly řešení na míru pro specifické požadavky procesu společnosti OECHSLER. Otevřená a konstruktivní atmosféra mezi oběma firmami byla velkým přínosem pro dosažení požadovaných pozitivních výsledků v překvapivě krátkém časovém rozpětí. To umožnilo uvedení zařízení S1 do provozu ve společnosti OECHSLER do konce srpna 2020. Matthias Weißkopf nakonec poznamenává: „Ve společnosti AM Solutions – 3D post processing technology jsme našli partnera, který společně s námi vyvinul optimální řešení, splňující na 100 % naše speciální požadavky. Cítíme, že toto partnerství nabízí velký potenciál pro budoucí vývoj v oblasti aditivní výroby.“

www.rosler.com

 
Publikováno: 30. 8. 2021 | Počet zobrazení: 847 článek mě zaujal 118
Zaujal Vás tento článek?
Ano