asseco Aimtec murr

Nová 3D tiskárna pro laserové nanášení kovů

Chiron vstupuje na trh kovové aditivní výroby se svým novým systémem AM Cube. Během aktivních procesů může systém měnit nanášecí hlavy a využívat odlišné suroviny pro různé účely.

 

Pod označením AM Cube vyvinula společnost Chiron vlastní zařízení pro kovovou aditivní výrobu založenou na technologii laserového nanášení kovů (LMD – Laser Metal Deposition). Tuto technologii lze efektivně využít v odvětví strojírenství, výroby nástrojů nebo v segmentu leteckého a kosmického průmyslu.
Podle výrobce je systém vhodný pro nástřiky a opravy dílů do velikosti 500 mm, pro válcové komponenty do délky jednoho metru a pro výrobu polotovarů téměř čistého tvaru. Modulární konstrukce umožňuje tří-, čtyř- nebo 5osé verze zařízení.
Systém může být podle požadavků zákazníka vybaven až třemi nanášecími hlavami s patentovaným pevným připojením energie, materiálu a dat. Jednou z charakteristických vlastností a výhod AM Cube je, že uživatelé mohou měnit nanášecí hlavu i během aktivního procesu tisku a povlakování. To umožňuje splnit různé procesní požadavky na jednom obrobku, s jednou nanášecí hlavou pro vysoce kvalitní povrchovou úpravu a druhou pro vysoký nanášecí objem. V rámci této změny umožňuje zařízení AM Cube přepínat také mezi drátem a práškovým výchozím materiálem mezi fázemi stejného výrobního procesu.
Tiskárna používá konvenční kartézský souřadný systém využívající standardizované kódy DIN ISO pro jednoduché díly, složité součásti jsou řešeny pomocí softwarového nástroje CAD/CAM. Pro hardware, HMI a programování výrobce použil komponenty Siemens.

Petr Sedlický
Foto: Chiron

 
Publikováno: 30. 8. 2021 | Počet zobrazení: 483 článek mě zaujal 121
Zaujal Vás tento článek?
Ano