hnv murr

Třetí oko pro „mobilní zombíe“

Třetí oko neboli 6. čakra, kterou symbolizuje hinduistický bůh Šiva, umožňuje mimosmyslově nazírat vnitřní svět. Jeho mechanická verze může pomoci „mobilním zombie“.

 

„Protože nemůžeme odtrhnout oči od smartphonů, bude v budoucnu asi potřeba další oko,“ komentoval svůj vynález jihokorejský designér Paeng Min-Wook, když předváděl robotickou oční bulvu nazvanou Třetí oko.
Zařízení je určeno pro obsedantní otroky mobilů, kteří nedokážou odtrhnout oči od jejich obrazovky, aby mohli bezpečněji kráčet bez narážení do zdi nebo jiných překážek. Využívá gyroskopický senzor k měření šikmého úhlu krku uživatele a ultrazvukový senzor k výpočtu vzdálenosti mezi robotickým okem a překážkami, propojené s open-source jednodeskovým mikrokontrolérem a bateriovým modulem. Na čele připevněné zařízení otevírá své průsvitné víčko, když v něm instalovaný gyroskop rozpozná, že uživatel sklonil hlavu, aby se podíval na smartphone. Pokud se „mobilní zombík“ dostane do nebezpečné vzdálenosti jednoho až dvou metrů od překážky, systém ho akusticky varuje.
Paeng nicméně zdůrazňuje, že třetí oko je myšleno jako satirické varování, aby si lidé uvědomili závažnost své závislosti na technologiích a nikoli jako spásonosné řešení pro uživatele, kteří kvůli neustálému sledování displeje nevěnují pozornost tomu, kam jdou.

 
Publikováno: 23. 7. 2021 | Počet zobrazení: 777 článek mě zaujal 172
Zaujal Vás tento článek?
Ano