hnv murr

Plovoucí ostrov z odpadu

Nekonvenční řešení, jak naložit s odpadem v oceánech, navrhuje studio Margot Krasojevic Architecture. Hodlá z něj vybudovat plovoucí ostrov, který by měl vzniknout v zámořském teritoriu Austrálie.

 
Základem při vytváření umělého ostrova Recycled Ocean Plastic Resort bude podle šéfky studia, architektky Margot Krasojevicové, zajištění tří chodníků se vztlakovými zařízeními připevněnými k oceánskému dnu pomocí napínacích konstrukcí, jaké se používají na ropných plošinách. K nim připojená ramena pak budou zachycovat odpad plovoucí kolem do svazků sítí, které se poté pokryjí biologicky odbouratelným betonovým vláknitým pletivem, pískem a bahnem čerpaným ze dna Indického oceánu, aby vznikaly další chodníky a plošiny.
Ostrov se tak bude postupně zvětšovat tím, jak bude zachytávat více a více odpadu. Rozšiřování ostrova ale nebude nahodilé, jen do doby, pokud to bude efektivní a bezpečné. Hlavní budovu by měl představovat futuristicky vypadající hotel, v duchu ekologické myšlenky ostrovního konceptu. Sofistikované zařízení využívající solární energii by filtrovalo a destilovalo mořskou vodu, a ostrov samotný má být osázen mangrovy, které se používají jako protipovodňová ochrana, jež zachycuje sedimenty, a vytvářejí jakési přírodní ochranné stěny. Zároveň jejich kořeny absorbují vodu, zvětšují se a zabraňují tak ostrovu, aby se převrhl nebo potopil, vysvětlila architektka s tím, že první návštěvníky by mohl přivítat už v roce 2025.
 
Publikováno: 23. 7. 2021 | Počet zobrazení: 762 článek mě zaujal 170
Zaujal Vás tento článek?
Ano