asseco Aimtec murr

Technologie pro decentralizované instalace

Odborníci na automatizaci ze skupiny Murrelektronik a její nový člen Data Panel, specialista pro řešení na mobilních strojích, nabízejí systém rozsáhle testovaných robustních a modulárních produktů, na které se uživatel může v praxi plně spolehnout.

 

Data Panel rozšiřuje portfolio skupiny o individuální decentralizovaná řešení pro mobilní stroje pracující ve velmi drsných podmínkách. Právě v mobilních strojích, jako jsou např. jeřábová technika, kombajny, stavební stroje nebo hydraulické systémy, dochází denně k vibracím, znečištění prachem či blátem. Jejich tradiční instalační koncepce s kabelovými svazky postrádajícími flexibilitu a svorkovnicemi ztrácející těsnost, dosahují svých limitů.
Právě pro tato mobilní zařízení pracující v drsném prostředí má společnost Data Panel modulární a zásuvné systémové moduly. Jejich řešení, skládající se ze sběrnicových modulů a pasivních rozdělovačů včetně předmontovaných konektorů, jsou vhodná pro jakoukoliv aplikaci. Jde o robustní a odolné řešení pro prostředí s extrémní zátěží, kde musí elektronika plnit složité úkoly a je často vystavena nejvyššímu namáhání. Zde je řešením datový kabel a datové panely.

Flexibilita připravená na budoucnost
V portfoliu Data Panel jsou řešení elektroinstalací přímo pro mobilní stroje. Jejich nový modulární systém řeší moderní instalaci budoucnosti.  
Původní kabelové svazky a svorkovnice v mobilní technice nemohou stíhat osazení novějšími elektronickými technologiemi, což má pro jejich stavitele lavinovitý efekt z hlediska způsobů zapojení kabelů. Navíc v závislosti na typu stroje jde o pracnou instalaci těžkých kabelových svazků a při zapojování jednotlivých kabelů je obtížné zajistit těsnost a nepropustnost jednotlivých vodičů až do skříně rozvaděče.
Modulární zásuvný systém pro mobilní stroje vnáší revoluci do zapojení kabelů, navíc umožní hospodárným způsobem realizovat i menší výrobní série. Disponuje plně zalitými sběrnicovými moduly CANopen řady xtremeDB s osmi porty pro vstupy a výstupy. Typy signálů jsou digitální, analogové, kmitočtové/počítadlové a kódovací, PWM, které mohou být jednotlivě konfigurovány pro vstupy. Na rozdíl od kabelového svazku umožňuje zásuvný systém, který splňuje požadavky na krytí IP68, IP66K a IP69K, následné bezproblémové rozšíření nebo úpravu elektroniky stroje.
S řadou výrobků xtremeDB je možno provádět nastavení a uvedení stroje do provozu bez odborných znalostí s použitím předmontovaných spojovacích kabelů založených na zásuvné DT technologii. Výhodou xtremeDB je také nezávislost na výrobcích kabelů. Tato změna v technologii s sebou nese významnou úsporu místa ve svorkovnici, kterou lze v mnoha případech zcela vypustit, čímž odpadá použití kabelových průchodek, slabých míst instalace.

Hydraulické konektory
V oblasti mobilních hydraulických zařízení je mnoho výrobců ventilů, kteří upravují své koncepce připojení zastaralých kabelů s obdélníkovými ventilovými konektory za alternativní konektory např. značek Deutsch nebo SuperSeal. Uživatelé ale přikládají stále větší význam konektorům, které mají pevný, předzapojený a zalitý plášť kabelů. Tyto přívodní kabely nejenže šetří čas při instalaci a odstraňování závad strojů, ale jsou zároveň robustní, díky čemuž jsou stroje bezpečné proti poruchám.
Kombinace modulů od Data Panel a konektorových kabelů od Murrelektronik se osvědčila jako robustní a spolehlivá s vysokou těsností. Kabely s konektory jsou plně zalité a odolné vůči venkovnímu prostředí. Všechny připojovací kabely jsou navrženy pro vysokou kompatibilitu a těsnost spolu s pasivními a aktivními distribučními bloky xtremeDB. Díky pasivním sdružovačům signálů xtremeDB a vhodných kabelů lze v mobilních strojích rychle využít principy modularity, čímž odpadá i zdlouhavé hledání chyb v případě poruchy.

Náš host

Měli jsme možnost položit několik doplňujících otázek zástupci společnosti Data Panel Tomáši Kulhánkovi, který je specialista na decentralizovaná řešení mobilních strojů.

Systémy pro mobilní stroje jsou v portfoliu Murrelektronik novinkou. Na jaké typy uživatelů bude zaměřena činnost společnosti Data Panel?

Ano tato technická řešení jsou aktuálně novinkou a cílíme je na výrobce mobilních strojů pro zemědělskou, lesnickou nebo stavební či komunální techniku.

Modulární systémy patří díky své flexibilitě k velmi efektivním řešením, ale ve spojení s požadavky na vysokou odolnost pro konstruktéry také k velmi náročným. Jak se s tím vypořádali inženýři Data Panel?

Naši inženýři se na tato řešení zaměřovali velmi intenzivně. V těchto oborech, kde všechny stroje pracují ve venkovním prostředí, jsou právě mechanické vlastnosti velice důležité. Ať jde např. o odolné pouzdro vůči nárazům, které je zesílené skelnými vlákny, nebo o široký rozsah teplot od -40 do +85 °C. Následuje velice dobrá odolnost proti médiím, jako např. autošampony, nafta, solné roztoky v zimě atd. To vše podtrženo vysokým elektrickým krytím IP, kdy za použití našich kabelů od Murrelektronik dokážeme u decenrálních modulů garantovat krytí IP až 69K.

V čem tkví hlavní výhody nového systému xtremeDB oproti stávajícím konvenčním řešením?

V jednoduchosti je krása. To je hlavní výhoda našich řešení a také jednoduchá odpověď z mé strany. Ušetření práce a času instalace i v případě servisu. Vysvětlím to názorně na příkladu.

Při konvenčním řešení: Zapojení pouhých 16 ventilů s použitím kabelového svazku může trvat i 96 minut. Dalším aspektem je třeba těsnost konektorů, což ani netřeba více rozvádět.

Při řešení Data Panel:
Opět zmíním 16 ventilů a zapojení s použitím decentrální instalace zabere pouhých 27 minut. Použití předmontovaných kabelů zákazníkovi zaručí vysoké krytí IP, ale také již zmíněnou úsporu času. Další výhody jsou v diagnostice a signalizaci poruchových stavů.

„Data Panel rozšiřuje portfolio skupiny Murrelektronik o individuální decentralizovaná řešení pro mobilní zařízení,“ říká Tomáš Kulhánek.

 

Petr Kostolník
Foto: DataPanel

 
Publikováno: 23. 7. 2021 | Počet zobrazení: 699 článek mě zaujal 147
Zaujal Vás tento článek?
Ano