asseco Aimtec murr

Osvědčené obaly se sníženou uhlíkovou stopou

Pro výrobu vysoce kvalitních přepravních obalů určených pro luxusní domácí spotřebiče používá společnost BSH nově látku Styropor z chemicky recyklovaných plastů, vyvinutou v rámci projektu ChemCycling.

 

Jde o látku Styropor Ccycled sloužící jako funkční alternativa k fosilním surovinám, kterou společnosti BASF a BSH jako pilotní projekt s přesahem do udržitelnosti dovedly po dvou letech k úspěšnému zakončení.  
Od 1. dubna 2021 tak používá výrobce BSH Styropor na bázi chemicky recyklovaného plastového odpadu jako obalový materiál pro vybraná velká zařízení své luxusní značky domácích spotřebičů Gaggenau. Aktuálně firma využívá obaly Styropor z recyklátu ve svém výrobním závodě v německém Dillingenu s cílem uplatnit tento typ udržitelných obalů na všechny rozměrnější elektrospotřebiče BSH po celém světě. V oblasti udržitelnosti se BSH angažuje dlouhodobě a jako přední evropský výrobce domácích spotřebičů vyvíjí a vyrábí od konce roku 2020 veškeré výrobky uhlíkově neutrálně.
Styropor Ccycled má díky unikátnímu výrobnímu procesu stejné vlastnosti jako běžný Styropor. Uchovává si tak špičkové vlastnosti, mezi něž se řadí vynikající absorpce nárazu či vysoká pevnost v tlaku, jež jsou pro ochranu domácích spotřebičů nezbytné. Při výrobě obalových pěn nahrazuje fosilní suroviny pyrolýzní olej, který partneři společnosti BASF získávají z plastového odpadu, jenž by jinak posloužil k energetickému využití nebo by se skládkoval. Společnost BASF aplikuje olej při výrobě nových plastů hned na začátku hodnotového řetězce. Ve srovnání s konvenčním Styroporem se při výrobě obalů Styropor Ccycled ušetří nejméně 50 % CO2.
Protože nekontaminovaný obalový odpad Styropor lze velmi dobře mechanicky recyklovat, je tento typ recyklace pro daný typ obalů již nyní široce využíván a v příštích letech bude jeho uplatnění posilovat. Do budoucna plánují obě společnosti rozvíjet spolupráci v oblasti zkoumání aplikace alternativních surovin v rámci dalších hodnotových řetězců. Toto úsilí zahrnuje zohlednění ostatních recyklačních procesů.

Petr Sedlický
Foto: BASF

 
Publikováno: 18. 6. 2021 | Počet zobrazení: 527 článek mě zaujal 125
Zaujal Vás tento článek?
Ano