Aimtec hnv murr

Británie chystá letiště pro taxi drony

První letiště pro létající taxi a nákladní drony by mělo vzniknout už letos v Británii. Projekt počítá se stovkami takovýchto futuristických dopravních terminálů.

 

Projekt s označením Urban Air Port (UAP) se má stát prvním městským letištěm pro létající taxi na světě. Jeho realizaci zajistí stejnojmenný londýnský developer, který díky vládnímu grantu plánuje do pěti let instalovat na dvě stovky prefabrikovaných letišť. První z nich má být hotovo v listopadu v městě Coventry a jeho provoz se úplně obejde bez připojení k městské síti. Coventry si Urban Air Port vybral nejen kvůli poloze ve středu Anglie, ale i dlouhé historii leteckého a automobilového průmyslu ve městě a okolí.
„Závod o první pasažéry v letounech eVTOL (s kolmým startem i přistáním) už probíhá a je nezbytné se na to připravit. Urban Air Port zlepší spojení našich měst, zvýší produktivitu a pomůže Velké Británii být v čele zcela nové globální čisté ekonomiky,“ uvedl zakladatel společnosti Ricky Sandhu.
Celý projekt má stát nanejvýš 2,5 mil. liber (téměř 75 mil. Kč), z nichž však skoro polovinu zafinancují prostředky z grantu britské vlády pro výzkum a inovace v rámci programu Future Flight Challenge na vývoj bezemisního létání. Celkové náklady na budování potřebné infrastruktury jsou nicméně odhadovány na 175 mil. liber a firma se nyní snaží přilákat investory.
Oproti běžnému heliportu je UAP s průměrem 14 metrů prakticky poloviční (konkrétně o 60 % menší), nicméně bude vyhovovat i pro vrtulníky. Jeho hlavními klienty však budou létající taxíky a nákladní drony. První elektrické létající vozidlo chce společnost představit na podzim.
Mohl by se jím stát např. dvoumístný 16rotorový stroj čínské firmy EHang, který chce výrobce uvést do provozu ještě letos, o dva roky později by ho mohl následovat evropský Volocopter, 18rotorové létající taxi vyvinuté v Německu. Samotný Urban Air Port spolupracuje mj. s automobilkou Hyundai, která pracuje na vlastním elektrickém letounu eVTOL, s jeho komerčním provozem se však počítá až od roku 2028. Do projektu UAP se zapojí i britská Malloy Aeronautics, která vyvíjí nákladní drony, jež chce v Coventry rovněž testovat.
Na druhé straně Atlantiku připravuje obdobný projekt sítě tzv. vertiportů aliance španělské dopravní společnosti Ferrovial a německé firmy Lilium, vyvíjejících elektrická proudová letadla eVTOL. Jejich cílem je vybudovat ekologickou alternativní dopravní síť spojující místa po celé Floridě. Vertiporty budou poskytovat infrastrukturu pro přistání, dobíjení i vzlétnutí s cestujícími, stejně jako letiště pro letadla. Na jaře bude oznámeno umístění prvního z plánovaných vertiportů na jižní Floridě. Společnost očekává, že tamních zhruba 20 mil. obyvatel bude žít do 30 minut od těchto vertiportů a 140 mil. každoročních návštěvníků „slunečního“ státu získá vysokorychlostní alternativu pro své cesty.

Petr Mišúr

 
Publikováno: 16. 4. 2021 | Počet zobrazení: 469 článek mě zaujal 123
Zaujal Vás tento článek?
Ano