hnv murr

Nákup je strategická hra vedoucí k úspoře

Pandemická situace posledních měsíců představuje pro podnikatele zatěžkávací zkoušku, a to takřka bez ohledu na velikost či obor. Mnozí poradci a koučové říkají, že bychom (v osobní i pracovní rovině) měli současnou krizi pojmout jako příležitost.

 
Jakkoliv taková rada může znít jako hraběcí a napoprvé nás spíš naštve, je v jádru správná. Právě v období, kdy vládní opatření omezují byznys, totiž mají firmy více prostoru na zhodnocení a vylepšení zavedených postupů – např. v oblasti nákupu a správy IT.

Když přichází jedna zakázka za druhou, nebývá čas se zastavit a zamyslet, zda jsou rutinní procesy nastaveny správně. Zákazník má přednost a je tomu tak správně. Jenže v každodenním shonu si podnikatelé ani neuvědomí, že i drobná – ale koncepční – změna by přinesla úsporu času, peněz a zbytečné námahy. Koronavirová doba může paradoxně posloužit jako vhodný okamžik pro nadechnutí a provedení úprav. A ty vám po odeznění pandemie přinesou konkurenční výhodu před podniky, které k takovému kroku neměly odvahu.

Skrytý potenciál vašeho nákupu

Jednou z často podceňovaných oblastí, jejíž revize se nyní přímo nabízí, je strategický nákup. Zatímco obchod a prodej mívá vlastní specializované oddělení s jasně definovanými mantinely, nákupní aktivity bývají v pozici „popelky“. A o nákupu IT, který vždy představuje složitý a komplexní projekt, to platí dvojnásob. Přitom právě zde se nacházejí skryté rezervy v nákladech, které vám pomůže odhalit společnost Nákupní servis, s.r.o. Náš tým se specializuje na analýzu stávajícího nákupu, zjištění jeho slabých míst a vytvoření nového systému, který bude plně vyhovovat vaší firemní vizi, filozofii i rozpočtové situaci.

Jak to funguje? Nejprve přezkoumáme náklady, ceny, platby a procesy. Naší výhodou přitom není jen dlouholetá zkušenost v oboru s důrazem na technicky zaměřené společnosti, ale i pohled na váš nákup nezávislýma očima. U IT projektů dokážeme zhodnotit též vhodnost stávající dodavatelské báze, nákladovost jednotlivých služeb a rozsah smluv specificky pro váš typ byznysu a navrhnout vylepšení. Během analýzy jsme v kontaktu s vedením a společně zodpovídáme otázky, které efektivitu nákupu nejvýrazněji ovlivňují. Podíváme se na reálnou užitečnost pořizovaných položek, přijatá úsporná opatření, postupy při nastavování výběrových řízení nebo strukturu specifikací. Rozebereme, jestli dosavadní způsob nákupů dává do budoucna smysl a zda máte platby rozloženy v čase tak, abyste podnik třeba nevystavili riziku zadlužení. Nemělo by chybět posouzení vedlejších nákladů souvisejících s nákupem ICT a jejich vlivu na TCO (Total Cost of Ownership – celkové náklady spojené s vlastnictvím).    

Kvalifikovaný výběr dodavatelů

Výsledkem analýzy je soubor konkrétních doporučení, která předložíme vedení a po odsouhlasení je pomůžeme zavést do praxe. Ani tím však naše práce nemusí končit – rádi se budeme dlouhodobě podílet např. na projektovém řízení nákupu IT pro vaši společnost a tvorbě opatření, která vám umožní celý proces zjednodušit a zrychlit.

Chcete raději vše řešit in-house? Proškolíme vaše nákupčí tak, aby dokázali fungovat jako profesionální manažeři a poradili si se všemi záludnostmi – od vyhodnocování nabídek přes komunikaci s dodavateli hardwaru i softwaru až po správné nastavení smluvní dokumentace.   
Ať už přemýšlíte o kompletním „překopání“ nevyhovujícího systému, nebo o jednorázovém poradenství pro klíčové výběrové řízení, tým společnosti Nákupní servis je připraven vám pomoci. Naši specialisté na nákup IT vyberou vhodné dodavatele tak, abyste za co nejlepších podmínek získali požadovaný hardware a software včetně údržby, dlouhodobé podpory a samozřejmě též související implementace.

Pokud cítíte, že nastala ta správná chvíle posunout váš byznys zase o něco dále, neváhejte se nám ozvat na kontakt uvedený na webových stránkách www.nakupni-servis.cz. Úvodní konzultaci i nezávaznou nabídku dostanete zcela zdarma. Uděláme vše proto, aby váš podnik vyšel z covidové krize ještě silnější.
 
Publikováno: 19. 2. 2021 | Počet zobrazení: 695 článek mě zaujal 167
Zaujal Vás tento článek?
Ano