hnv murr

Francie zvažuje bionické vojáky

Bioničtí vojáci, odolní vůči bolesti a vylepšení pomocí farmak a mikročipů, možná zanedlouho vyrazí ze sci-fi thrillerů na reálná bojiště – francouzské úřady daly armádě zelenou pro jejich rozvoj.

 
Francouzská etická komise ministerstva ozbrojených sil uvažuje o vybavení vojáků mikročipy, které by jim dodaly uklidňující látky, pokud by byli vystaveni bolesti, aby se stali odolnějšími, a to i vůči stresu a únavě, např. v případě, že budou zajati, nebo při podobných stresových událostech. Mikročip by měl také „zlepšit mozkovou kapacitu“ vojáků a poskytnout jim spojení se zbraňovými systémy, dokonce i sledování polohy, což jsme zatím mohli vídat pouze ve sci-fi. Uvažuje se dokonce i o vytvoření protetiky, která by jim pomohla zlepšit jejich fyzické, kognitivní, vnímavé a psychologické schopnosti.
To samozřejmě vyvolalo řadu obav z kontroverzních důsledků a otázku, kde vylepšení končí, přestože Francie tvrdí, že je stále nutné dodržovat platné militaristické a humanitární právo. Obavy z bionického vylepšování vojáků vyjádřili i odborníci z USA. V této souvislosti upozorňují na Čínu, která podle jejich zpravodajců dokonce již provedla ve své armádě podobné testy v naději, že vyvine vojáky s biologicky vylepšenými schopnostmi.
 
Publikováno: 21. 1. 2021 | Počet zobrazení: 956 článek mě zaujal 214
Zaujal Vás tento článek?
Ano