hnv murr

Na VUT vyvíjejí nový typ autochladiče

Odborníci z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně pracují na vývoji zcela nového typu výměníku z dutých polymerních vláken. Podle testů prototypu by mohl najít uplatnění i v klimatizačních jednotkách nebo při chlazení baterií.

 
Na první pohled vypadá jako běžný chladič, ale jde o zcela novou generaci tepelných výměníků. Tvoří jej síť dutých polymerních vláken protkaná vláknem z textilu, aby polymer držel, kde má, a mohl kolem něj proudit vzduch. Vlákna mají vnější průměr kolem 1 milimetru. Protože ale polymery samy o sobě teplo příliš dobře nevedou, přidává se do nich uhlík, nebo se používají ve formě dutých vláken s co nejtenčí stěnou.
Podnět k vývoji těchto chladičů přišel z průmyslu. „Kovový chladič nelze dát například do chemicky aktivního prostředí, protože velmi rychle koroduje, zatímco plasty odolávají lépe. Další výhodou je nižší hmotnost polymerního výměníku. A taky fakt, že plasty jsou levnější, snadněji obrobitelné a k výrobě by se dalo využít i recyklovaných plastů, což snižuje ekologickou zátěž,“ popisuje Tereza Kroulíková, která na výzkumu pracuje.
Nyní mají vědci za sebou první zkušební jízdu autem, kde byl prototyp výměníku první generace instalován místo klasického chladiče. Zvenku jej chladil vzduch, uvnitř cirkulovala směs vody a nemrznoucí kapaliny. Po reálných testech nastoupí testy ve zkušebně, aby mohl do dvou let vzniknout prototyp druhé generace. Pak by mělo dojít na zkoušky s autem na okruhu.  
Strojaři z Brna na výrobě prototypů spolupracují s Technickou univerzitou v Liberci, která umí z polymerních vláken utkat teplosměnnou plochu.
 
Publikováno: 21. 1. 2021 | Počet zobrazení: 727 článek mě zaujal 180
Zaujal Vás tento článek?
Ano