hnv murr

Testovací Hydronaut

Dvojice potápěčů Matyáš Šanda a František Harant ustanovila nový český rekord v délce pobytu pod vodou ve specializovaném habitatu v rámci projektu Hydronaut.

 
V podvodní hlubinné laboratoři, kombinující keson s některými technologickými prvky ponorky, strávili potápěči v 10m hloubce zatopeného lomu více než 170 hodin, tedy déle než týden pod hladinou, kdy v rámci mise plnili nejrůznější úkoly. K vědeckým experimentům patřilo např. zjišťování složení světelného spektra v uzavřeném atypickém prostředí či zkoumání tvorby „hormonu spánku" melatoninu v lidském organismu. Autorem habitatu, který byl vyroben za účelem podvodních výzkumů a simulací meziplanetárních letů, zejména na výzkum chování členů posádky v náročných podmínkách dlouhodobého pobytu v izolovaném a životu nepříznivém okolním prostředí, je právě profesionální potápěč a kosmický architekt Matyáš Šanda.
Na projektu, o který se zajímá i Evropská kosmická agentura ESA, se podílí i ČVUT v Praze – na stanici testuje své přístroje včetně systému pro on-line sledování stavu atmosféry uvnitř habitatu. Unikátní zařízení může dlouhodobě sledovat teplotu, vlhkost, tlak, palubní napětí, spotřebu elektrické energie, složení atmosféry a intenzitu teploty uvnitř Hydronauta.
 
Publikováno: 16. 12. 2020 | Počet zobrazení: 1048 článek mě zaujal 202
Zaujal Vás tento článek?
Ano