Aimtec hnv murr

Ostříží oko zaměřené do kosmu

Největší digitální fotoaparát na světě bude v chilské observatoři prozkoumávat tajemství vesmíru pomocí systému s extrémní rozlišovací schopností.

 

Výzkumníci ve středisku SLAC National Accelerator Laboratory amerického ministerstva energetiky (DOE) pořídili první digitální fotografie s rozlišením 3200 Mpx – největší, jaké byly kdy zaznamenány na jeden snímek. Umožnilo to unikátní obří pole senzorů připravovaného největšího digitálního fotoaparátu na světě, který je v současnosti ve výstavbě SLAC.
Obří fotoaparát bude součástí projektu Legacy Survey of Space and Time (LSST) – katalogu více galaxií než je počet živých lidí na Zemi, a pohybů nesčetných astrofyzikálních objektů. Po instalaci na observatoři Very C. Rubinové v Chile bude kamera LSST vytvářet panoramatické snímky celé jižní oblohy – jedno panorama každých několik nocí po dobu 10 let. S její pomocí by měla observatoř (pojmenovaná po americké astronomce, zabývající se problematikou rychlosti rotace Galaxie, jejíž objev tzv. „ploché rotační křivky“ je dodnes považován za nejpřímější a nejprůkaznější důkaz temné hmoty) vytvořit největší astronomický film všech dob a osvětlit některé z největších záhad vesmíru včetně temné hmoty a temné energie.
Kompletní ohnisková rovina budoucí kamery LSST je více než 60 cm široká a obsahuje 189 samostatných senzorů, které budou produkovat snímky s rozlišením 3200 Mpx. Jednotlivé zobrazovací senzory a podpůrná elektronika ohniskové roviny kamery jsou integrovány do subsystémů označovaných jako vory (rafty) dvou různých typů. Soustava 21 čtvercových raftů, z nichž každý obsahuje devět senzorů, vytvoří snímky pro vědecký program observatoře. K zaostření kamery a synchronizaci dalekohledu s rotací Země budou použity další čtyři speciální rafty, každý osazený pouze třemi senzory. Vkládání raftů do ohniskové roviny kamery zabralo půl roku.
První pořízené záběry byly testem ohniskové roviny kamery, jejíž montáž byla dokončena na SLAC v lednu. Snímky jsou tak velké, že zobrazení jednoho z nich v plné velikosti by vyžadovalo plochu 378 televizorů 4K.

 
Publikováno: 15. 12. 2020 | Počet zobrazení: 666 článek mě zaujal 162
Zaujal Vás tento článek?
Ano