asseco Aimtec murr

Experimentální lávka zdůrazňuje ekologii

Ještě letos by měla být v Rotterdamu instalována první 3D tištěná lávka na světě z FRP cirkulárních kompozitů.

 
V parku Kralingse Bos – zeleném srdci Rotterdamu – připravují nizozemské společnosti Royal Haskoning DHV, DSM a tamní radnice technologický unikát v podobě světově první lehké lávky vyrobené pomocí 3D tisku se skelnými vlákny vyztuženého polymeru (FRP). Nová kompozitní lávka pro pěší bude vytvořena z materiálu podporujícího udržitelnost a tzv. cirkulární (oběhovou) ekonomiku – konkrétně z termoplastického polyesteru zesíleného vlákny Arnit. Tato řada zahrnuje materiály založené na polybutylentereftalátu (PBT) a polyethylentereftalátu (PET).
Mozafar Said, správce aktiv města Rotterdam, řekl: „Používáme kompozitní mosty jako chytré řešení pro nahrazení starších konstrukcí. S více než 1000 mosty se v Rotterdamu neustále snažíme posouvat hranice k vývoji jejich dalších generací s nižšími náklady na údržbu a životní cyklus s ohledem na ekologické požadavky.“
Lávka bude vyvinuta přísně v souladu s nejvyššími bezpečnostními standardy pro design FRP mostů. Do lávky by také mohly být vestavěny senzory pro vytvoření digitálního dvojčete, umožňující předvídat a optimalizovat údržbu, zajišťovat bezpečnost a prodlužovat životnost mostu.
„Tištěný kompozitní most umožňuje přechod na udržitelnější typ mostů s minimálním opotřebením. Nyní, když máme nový cirkulární kompozit z recyklovatelného zdrojového materiálu s požadovanými parametry, můžeme začít posouvat ekologický design infrastruktury na další úroveň,“ uvedl Patrick Duis, specialista DSM na aditivní výrobu.
 
Publikováno: 22. 10. 2020 | Počet zobrazení: 661 článek mě zaujal 172
Zaujal Vás tento článek?
Ano