hnv murr

Soukromý ledoborec

Luxusní superjachta s označením SeaXplorer 75, která byla v červenci spuštěna na vodu, je svým způsobem unikát. Jako vůbec první plavidlo svého druhu je schopna plout i v drsných vodách pokrytých ledovým příkrovem.

 

Loď 75 m dlouhá je dílem nizozemské loďařské firmy Damen Yachts, a ruský zákazník, miliardář Oleg Tiňkov, který plavidlo pojmenoval La Datcha (chata), by si měl ledoborec převzít v září.
První rok bude superjachtu využívat sám, ale v těch následujících ji plánuje poskytovat i dalším movitým zájemcům pro luxusní dobrodružné a objevitelské expedice. Za týdenní pronájem plánuje účtovat v přepočtu zhruba 20 mil. Kč.
Plavidlo nabízí unikátní směs luxusu a technologických vymožeností (včetně vědeckého inventáře a laboratoře). Na palubě může vézt 12 hostů a 25 členů posádky a strávit mimo civilizaci až 40 dnů bez toho, že by jejím pasažérům něco chybělo k pohodlnému pobytu. Ve výbavě plavidla schopného prorážet až 40cm vrstvu ledu figurují kromě 6 luxusních kabin i fitness a wellness centrum, vířivka, ledová fontána či tělocvična s výhledem na vodu. Na palubě jsou dva vrtulníky, sněžné skútry, ponorka pro tři osoby i plně certifikované potápěčské středisko s dekompresní komorou.

 
Publikováno: 11. 9. 2020 | Počet zobrazení: 1051 článek mě zaujal 246
Zaujal Vás tento článek?
Ano