asseco Aimtec murr

Bude jednotný typ nabíječek?

EU učinila další krok ke sjednocení nabíječek na standard USB-C, což nejvíce zasáhne společnost Apple, která buď musí přistoupit na USB-C, nebo evropský trh opustit.

 
Evropská unie chce legislativně uzákonit sjednocení konektorů pro nabíjení mobilních zařízení na univerzální standardizovanou podobu, a to USB-C. Nyní europoslanci vyjádřili tomuto návrhu svou podporu a vyzvali k přijetí normy, která by již závazně řešila sjednocení konektorů u nabíječek. Jedním z důvodů je i to, že podle zjištění evropských úřadů může na území EU putovat každoročně do elektroodpadu (v lepším případě, pokud se rovnou nevyhodí) přes 50 000 tun nabíječek. Cílem je zajistit, aby si spotřebitel nemusel s každým nově zakoupeným zařízením pořizovat i novou nabíječku, podobně jako tomu bylo dříve u mobilních telefonů, nicméně na konečných cenách elektroniky by se to projevit nemělo.
Na nové legislativě, která se bude týkat všech telefonů, tabletů, čteček a mobilních zařízení, se shodla výrazná většina europoslanců. Podepsáním memoranda vyzvala Evropská komise výrobce elektroniky již v roce 2009, aby se dohodli na univerzální nabíječce, dosud však nebyl nalezen potřebný kompromis.
„Reagujeme na situaci, kdy se výrobci telefonů i přes opakované deklarace nejsou schopni dohodnout dobrovolně, takže je třeba přejít k legislativnímu opatření," komentovala situaci česká místopředsedkyně europarlamentu Dita Charanzová.
Je logické, že proti tomuto kroku se nejvíce ohrazuje společnost Apple, která poukazuje na to, že toto rozhodnutí a podobná nařízení mohou brzdit inovace na úkor uživatelů. Přestože unijní zákonodárci tento argument ani výhody a přínosy, které konektor Lightning od Applu přináší, nepopírají. Jejich stanovisko je, že EU se nebude přizpůsobovat (licencované technologii) Applu, ale naopak. A pokud bude firma chtít v budoucnu na evropském území působit, bude se muset přizpůsobit.
 
Publikováno: 19. 8. 2020 | Počet zobrazení: 1118 článek mě zaujal 241
Zaujal Vás tento článek?
Ano