rossleor asseco murr

Japonský šinkanzen mezi superpočítači

Japonsko je známé svými rychlovlaky a od června se k jejich rychlostním rekordům pod vlajkou vycházejícího slunce přidal další, tentokráte v oblasti superpočítačů.

 

Nový japonský superpočítač Fugaku (což je jiné jméno pro horu Fuji) v Riken Center for Computational Science v Kobe provedl 2,8krát více výpočtů za sekundu než systém IBM. Překonal tak americké i čínské stroje, které dosud dominovaly seznamu nevýkonnějších superpočítačů světa TOP500.  
Fugaku, který se nyní může oficiálně pyšnit titulem nejrychlejší superpočítač na světě, tak zamíchal pořadím na předních místech prestižního žebříčku. Dosavadního „krále superpočítačů“, systém IBM v Oak Ridge National Laboratory v Tennessee odsunul na druhou pozici, další systém IBM v Lawrence Livermore National Laboratory v Kalifornii na třetí místo a čínské superpočítače se posunuly ze třetího a čtvrtého místa na 4. a 5. pozici.
Japonsko sice není v superpočítačovém žebříčku velmocí s masivním podílem agregovaného výpočetního výkonu jako např. Čína, která má v nejnovějším seznamu TOP500 téměř polovinu zástupců (226 systémů), či USA s celkem 114 superpočítači, ale do jeho čela se dokáže prosadit. Už předchůdce současného lídra, superpočítač K v Rikenu v roce 2011 obsadil první místo na seznamu Top500, než ho v následujícím roce vystřídal systém v kalifornské Livermore Lab.
Kromě zhruba 10letého vývoje si Fukaku vyžádal i velkorysé investice. Rozpočet na vývoj systému a souvisejících technologií činil přibližně 1 miliardu USD, ve srovnání se zhruba 600 mil. USD pro největší plánované americké systémy.
Stroj je zajímavý i z dalšího hlediska: Zatímco většina superpočítačů používá mikroprocesory vyvinuté z čipů, jež Intel a AMD původně vytvořily pro PC, Fujitsu ve vývoji Fugaku pro Riken Center se rozhodl využít technologie používané v miliardách chytrých telefonů. Licencoval design společnosti ARM, která je nyní vlastněna japonským konglomerátem SoftBank. Tyto čipy možná budou mít před sebou slibnou perspektivu ‒ renomovaný výrobce superpočítačů Cray, který nedávno koupil HP Enterprise, plánuje stavět nové systémy právě na čipech založených na Fujitsu Arm.
Nový superpočítač Fugaku již našel uplatnění ‒ používá se na studium, diagnostikování a léčbu Covid-19. Na tento cíl je zaměřena i práce dalšího z nových superpočítačů, který byl koncem června uveden do provozu na Australské národní univerzitě (ANU) a je rovněž jedním z nejvýkonnějších systémů svého druhu a nejvýkonnějším na jižní polokouli. Nese název Gadi, což v jazyce lidí Ngunnawalu, tradičních správců země, kde se univerzita nachází, znamená „hledat“ a zdobí ho ručně malovaná ornamentální výzdoba renomované ngunnawalské výtvarnice.

 
Publikováno: 19. 8. 2020 | Počet zobrazení: 931 článek mě zaujal 230
Zaujal Vás tento článek?
Ano