hnv murr

První SMSka z kosmu na mobil

Mobilní komunikace přes satelity vyžaduje speciální přístroje – normální mobily se satelitní sítí komunikovat neumí. Až dosud.

 
Startup Lynk dokázal jako první na světě odeslat z oběžné dráhy SMS na nijak neupravený mobilní telefon. Zpráva obsahující text „This is a test“ byla odeslána 24. února a přijata na Falklandských ostrovech telefonem s OS Android. Lynk nechce konkurovat operátorům, ale zajistit spojení v oblastech, které nejsou pokryty pozemními základnovými stanicemi. Chce nabídnout službu, jež by fungovala s běžnými telefony. Firma hodlá vybudovat síť z malých satelitů (do 25 kg) na oběžné dráze ve výšce ca 500 km. Její první globální služby by mohly být dostupné již koncem roku.
Na orbitu se zabydlují i satelity programu Starlink, kterými chce firma Space X zajistit globální širokopásmový přístup k internetu (finální konstelace by měla čítat na 12 tis. družic na nízké oběžné dráze Země). To se však nelíbí astronomům, kteří se obávají, že velké množství těchto objektů negativně ovlivní pozemské pozorování. Elon Musk označil obavy za přehnané, ale slíbil, že satelity budou v případě potřeby přepracovány, aby nerušily astronomická pozorování.
 
Publikováno: 13. 5. 2020 | Počet zobrazení: 1163 článek mě zaujal 238
Zaujal Vás tento článek?
Ano