hnv murr

Škoda Kamiq - vstřícný společník do velkoměsta

Automobilka tímto vozem rozšířila nabídku v rostoucím segmentu městských SUV. Nabízí v něm symbiózu klasických předností, jako jsou větší světlá výška a zvýšená pozice sedadel, se svižností kompaktního vozu a emocionálním designem.

 

Název Kamiq pochází z jazyka Inuitů, a vyjadřuje stav, kdy za každých okolností vše přirozeně padne jako ulité. Nový crossover tak i pro evropský trh nese stejné jméno, které se už usadilo v Číně. Kamiq tedy pokračuje v názvosloví škodováckých modelů SUV začínajících písmenem K a končících na Q.
Auto se chlubí řadou významných novinek. I když je nejmenší ze tří sourozenců, tak při délce 4241 mm působí robustním a sportovním dojem. Je to díky zvýšené světlé výšce, mohutným prvkům karoserie a velkým kolům. Nezaměnitelný vzhled mu dává třeba specifický precizní tvar kapoty motoru, jako první model značky má dělené LED přední světlomety s modulem pro denní svícení umístěným nad hlavním světlometem. Ve full LED variantě je vybaven předními a zadními dynamickými směrovými světly. Na pátých dveřích má stejně jako všechny nové modely namísto loga nápis ŠKODA.
Jezdili jsme s vozem ve střední výbavě Style, nad ním už je jen sportovně laděné Monte Carlo, navíc s bohatou výbavou na přání. Tomu tedy odpovídá i popis mnoha nadstandardních prvků. Kamiq je druhým modelem značky s novým konceptem interiéru. Pochválit musím vyšší pozici sedadel, prostornost interiéru, pohodlné nastupování a vystupování, dobrý výhled a vysokou úroveň ergonomie. I na zadních sedadlech mají cestující ve všech směrech dostatek prostoru. Základní objem zavazadlového prostoru má 400 l, sklopením opěradel zadních sedadel se dá zvětšit až na 1395 l. Promyšlené odkládací prostory v interiéru nabízí dalších 26 l. Líbily se mi měkčené materiály na přístrojové desce a ve výplních dveří, nový vzhled a kvalitní čalounění sedadel. Komfort umocnily virtuální kokpit s 10,25" displejem, automatická klimatizace, elektricky nastavitelné sedadlo řidiče, vyhřívané čelní sklo a vyhřívaný volant. Bezpečnost zvyšuje bezklíčový systém KESSY, který vypíná vysílaný signál automaticky po 15 minutách nečinnosti.
Pro Kamiq jsou na výběr tři benzinové motory TSI o objemu 1,0 a 1,5 l a jeden diesel 1,6 TDI. Navíc už můžete také dostat motor 1,0 G-TEC o výkonu 66 kW, který je prvním agregátem s provozem na ekologický zemní plyn CNG použitý ve voze SUV značky Škoda. K dispozici jsou 5- a 6st. manuální převodovky nebo automatická 7st. převodovka DSG, v našem případě i s možností řazení pádly pod volantem. V testovaném voze byl silnější motor 1,0 TSI o výkonu 85 kW. U této varianty uvádí výrobce kombinovanou spotřebu 5,0 l/100 km. Nejsem velkým příznivcem nabušených litrů, ale musím uznat, že leckdy dokážou příjemně překvapit. Vůz byl navíc vybaven systémem Sport Chassis Control se sportovním podvozkem, a tak jsem mohl přepínat režimy Normal a Sport pomocí volby jízdního režimu Driving Mode Select. Celkem jsem najel 504 km při průměrné spotřebě 6,8 l/100 km, což je docela slušné vzhledem k zimním podmínkám a zejména převážnému courání se po Praze a okolí. Jízdní režimy a ruční řazení jsem vyzkoušel v kopcovitém prostředí plném zatáček v okolí Loděnice, a přiznávám, že při zmíněném osazení jsem se mohl s radostí docela sportovně vyřádit.
Kamiq pochopitelně nabízí i plno nejrůznějších asistenčních systémů, přičemž třeba asistent pro udržování vozidla v jízdním pruhu, funkce nouzové brzdy a prediktivní ochrany chodců a multikolizní brzda jsou součástí standardní výbavy.
Škála možností infotainmentu a konektivity je také nepřeberná. Vstřícná je nová navigace, i když je třeba si nechat čas na její zvládnutí. Součástí online podpory je i digitální asistentka Laura, která plní hlasové příkazy. Kromě jednoduchých pokynů rozumí i přirozené řeči a dialektům. Zajímavými Simply Clever prvky jsou třeba integrovaný trychtýř v uzávěru nádržky ostřikovačů čelního skla, škrabka na led ve víčku palivové nádrže s měřítkem pro kontrolní měření hloubky dezénu pneumatik.
Kamiq zcela určitě potěší aktivní, lifestylově orientované zákazníky, pro které je důležitý komfort a moderní způsob cestování.
Aktuální ceny modelu Kamiq začínají na 387 900 Kč, základní cena testované verze je 510 900 Kč.

 
Publikováno: 10. 4. 2020 | Počet zobrazení: 967 článek mě zaujal 228
Zaujal Vás tento článek?
Ano