hnv murr

Chlupáči už nejsou pro senzory problém

Senzory, které přilnou k pokožce, aby umožnily sledovat životní funkce u lidí, nešly používat u zvířat, jejichž tělo pokrývá srst. Britští vědci ale našli řešení a vyvinuli senzor použitelný i v takovémto případě.

 
Výzkum, publikovaný v časopise Advanced Functional Materials, popisuje stetoskopické zařízení vyvinuté výzkumníky Imperial College London, využívající směs rozmačkaného silikonu a vody s mikrofonem uvnitř. Vysoce flexibilní, roztažitelný a mechanicky robustní nízkonákladový kompozit je vyroben zcela novým způsobem pomocí zapouzdření vody a hydrogelů se silikony. Využívá schopnost zvukových vln cestovat tělem. V kombinaci s konvenčními akustickými měniči umožňuje sledování srdečních a respiračních vzorců v reálném čase přes vrstvy oděvů (nebo zvířecí srsti), bez nutnosti přímého kontaktu s kůží. Překonává komerční stetoskopy na bázi kovu a je méně citlivý na pohyb.
Když se senzor aplikuje pomocí popruhu na srst zvířete, vytéká směs dolů, aby vyplnila všechny mezery mezi ní a tělem zvířete, čímž odstraní veškeré problematické vzduchové bubliny. Díky tomu je mikrofon snadno schopen zachytit např. zvuk srdce a dýchání zvířete. Tento zvuk je pak převeden na digitální signál, který je přenášen do blízkého přenosného počítače, kde je analyzován a zobrazen v reálném čase. Jde o první příklad roztažného senzoru, který je vhodný pro použití s chlupatými zvířaty.
Novinka již byla úspěšně vyzkoušena na psech, ale měla by stejně dobře fungovat na široké škále kožešinových zvířat. Zařízení lze použít např. k monitorování domácích zvířat, když se podrobují chirurgickému zákroku, aniž by bylo nutné oholit jejich srst pro umístění tradičního senzoru pro získání dat. Může také najít uplatnění u speciálních psů vycvičených na hledání výbušnin sledováním jejich fyziologických reakcí, kdy zavětří výbušninu.
Tuto technologii lze také použít k monitorování životních funkcí lidí, i když mají oblečení. Při testech zvládl nový typ senzoru fungování přes 4 vrstvy textilie.
 
Publikováno: 10. 4. 2020 | Počet zobrazení: 1081 článek mě zaujal 236
Zaujal Vás tento článek?
Ano