asseco Aimtec murr

Největší ocelová vrata v Evropě svařuje Metrostav

Na konci března začne montáž prvních dílů dolních konstrukcí masivních ocelových vrat pro vodní dílo Gabčíkovo, které si objednal slovenský zákazník u společnosti Metrostav.

 
Obří vrata, jejichž montáž by měla skončit letos v červenci, jsou podle výrobce největším zařízením tohoto typu v Evropě a budou se vyrábět v pražských Horních Počernicích. Jde o modernizaci gabčíkovské přehrady, jejíž plavební komory jsou podle vyjádření generálního ředitele slovenského státního vodohospodářského podniku Daniela Kvocery v havarijním stavu na konci své životnosti.
Po namontování se budou dolní vrata jako dva svařence zavírat pomocí hydraulických válců. Jak uvedl vedoucí projektu Radek Liška, o náročnosti konstrukce svědčí, že jedno ze dvou křídel má hmotnost zhruba 570 tun a s tloušťkou dva metry měří 22 x 18 m. Přesun dílů do Gabčíkova proběhne pomocí speciálních podvalníků ještě letos. Cenu za samotná vrata Metrostav neuvedl, výměna dolních vrat je však součástí zakázky na rekonstrukci plavebních komor Gabčíkova, jejíž hodnota činí zhruba 3,75 mld. Kč.
 
Publikováno: 9. 4. 2020 | Počet zobrazení: 881 článek mě zaujal 226
Zaujal Vás tento článek?
Ano