Aimtec hnv murr

Soutěž společnosti Dormer Pramet zná své vítěze

Podpora technického vzdělávání může mít různou podobu a jednu z nejpopulárnějších představují studentské soutěže.

 

V roce 2016 vznikl u šumperského výrobce obráběcích nástrojů Dormer Pramet projekt Prametheus, zacílený na výchovu mladé generace techniků – konkrétně na střední a vysoké školy strojního zaměření. Je určen ale nejen pro studenty těchto škol, ale také pro jejich pedagogy.
Cílem projektu je podpora a usnadnění výuky strojírenských oborů a zvýšení její odborné úrovně propojením teorie s praxí, kterou chce firma studentům, ale i pedagogům co nejvíce přiblížit a prezentovat ji v reálných podmínkách. Do projektu je zapojena již stovka škol, které se pravidelně účastní soutěží, exkurzí v Dormer Prametu nebo seminářů, kde se studenti dozví o nástrojích této značky i základech obrábění. Firma školám nabízí naučné materiály a katalogy, které mohou využít při výuce. Podrobnější informace o projektu jsou k dispozici na webových stránkách www.prametheus.cz. Po registraci získají zájemci nejen přístup do VIP sekce, kde je možné stahovat praktické dokumenty k výuce, ale také nárok na zvýhodněný sortiment, uvedený v katalogu pro školy (který mohou pro potřeby výuky využít i v jeho tištěné podobě).
Pro studenty pořádá firma pravidelné soutěže. Poslední z nich odstartovala v září 2019 na MSV v Brně pod názvem „Vyrob JOJO“, kdy měli soutěžící za úkol vyrobit funkční verzi někdejší populární hračky s využitím soustružení nebo frézování – a nyní už jsou známy i výsledky a vítězové. Do soutěže, kde byly velkým lákadlem pro studenty mj. i hodnotné ceny, se zapojily tříčlenné týmy ze 14 škol. Do vítězného finále se pak dostaly tři z nich. Studenti byli velmi kreativní a odborná porota vybrala tři nejlepší týmy. První místo mezi nimi obsadili studenti Filip Rosíval, Jan Lacko a  Michal Rezek ze Střední školy technické, gastronomické a automobilní Chomutov. Na druhém místě stanuli na stupních vítězů Čeněk Babačka, Jan Suchánek a Tomáš Kostura ze Střední průmyslové školy Přerov, a na třetím místě pak David Krejčí, Tomáš Krejčí a Marek Pospíšil ze Střední školy technické a zemědělské, Mohelnice.
Výherci spolu se svými učiteli odborného výcviku obdrželi pozvání do nově vybudovaného Experience centra v sídle společnosti Dormer Pramet, kde proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů a předání zajímavých cen. Za první místo – tablet Samsung, druhé místo – hoverboard, třetí místo – sluchátka JBL tune. Organizátoři navíc vyhlásili i odměnu za natočené video s vyrobeným jojem (výhrou byla Koloběžka Kostka Twenty Max), kterou si letos odvezl Lukáš Bulka ze Střední školy technické v Opavě.

Hana Ruprichová

 
Publikováno: 12. 3. 2020 | Počet zobrazení: 840 článek mě zaujal 217
Zaujal Vás tento článek?
Ano