hnv murr

Kryptoměny dostaly požehnání (švýcarských) bankéřů

Virtuální měny si razí cestu do oficiálních institucí, Švýcarsko vydalo bankám první licence pro obchodování s kryptoměnami.

 

Švýcarský regulátor finančních trhů, nezávislý úřad FINMA (Swiss Financial Market Supervisory Authority) udělil loni dvěma novým bankám SEBA a Sygnum první licence na poskytování finančních služeb se zaměřením na digitální aktiva a vydal pravidla, jak v bankách uplatňovat předpisy týkající se praní peněz v oblasti, kde anonymita přináší vyšší rizika.
Pravidla omezují transfery digitálních měn na zákazníky, které banka zná, a finanční ústavy pod dohledem FINMA tedy nemohou přijímat kybernetické mince od zákazníků jiných institucí, nebo jim digitální prostředky posílat. Tento postup je uplatňován, pokud informace o odesílateli a příjemci nemohou být v příslušném platebním systému spolehlivě předány.
FINMA se v posledních letech připravuje na poskytování infrastruktury založené na technologii blockchain pro obchodování s novými digitálními aktivy. O „digitální" licenci si u úřadu zažádaly už i další subjekty, např. Bitcoin Suisse, Crypto Finance a Lykke, a služby v oblasti kryptografických aktiv začala nabízet řada švýcarských bank, včetně Julius Baer, UBS a Falcon Group. Sadu služeb založených na kryptoměnách včetně úschovy a zprostředkování bitcoinu (BTC) a etheru (ETH) nabízí i švýcarská pobočka jedné z předních finančních institucí na Středním východě, Arab Bank se sídlem v kantonu Zug, někdy označovaném jako „Crypto Valley“, s tím, že vychází vstříc poptávce stávajících a mladších klientů. Virtuální měny by se mohly už brzy objevit i na švýcarské burze – novou platformu plánuje letos zavést tamní burzovní operátor SIX.
Na virtuální měny se připravují i české finanční instituce. ČR se zatím regulaci trhu s nimi vyhýbala, nicméně stát se snaží zdanit výnosy z těžby nebo prodeje virtuálních měn. Příslušný zákon ale zatím chybí a k dispozici je pouze vyjádření Finanční správy, jež však nepostihuje všechny situace. To by měla proto změnit navrhovaná novela zákona proti praní špinavých peněz. Stát chce mít dohled nad firmami, které podnikají s kryptoměnami, a Ministerstvo financí pro ně navrhuje speciální živnost, jež se má týkat např. provozovatelů kryptoměnových směnáren nebo virtuálních peněženek. Úřady by tak měly získat přehled firem nabízejících služby s digitálními měnami, který dosud chybí, takže stát nemůže tyto společnosti efektivně kontrolovat. Těm, které se nepřihlásí na živnostenský úřad, bude hrozit až půlmilionová pokuta.
Navržená novela počítá mj. s tím, že ověřování identity klientů bude možné i na dálku podle zákona o elektronické identifikaci. Obchodníci s kryptoměnami poukazují na potřebu zpřesnit definici subjektů, kterých se pravidla týkají vzhledem k tomu, že podle současné úpravy jde prakticky o všechny společnosti, jež nabízejí nejrůznější služby spojené s virtuální měnou, což je podle nich příliš obecná formulace a nemusí nutně zahrnovat jen instituce jako jsou burzy či směnárny. S tím však současný návrh novely, který MFČR poslalo k připomínkám ostatním resortům a institucím před projednáním vládou a parlamentem, zatím nepočítá.

Petr Sedlický

 
Publikováno: 21. 2. 2020 | Počet zobrazení: 938 článek mě zaujal 243
Zaujal Vás tento článek?
Ano