asseco Aimtec murr

Auto roku je již za námi

Na letošním 26. ročníku renomované odborné ankety Auto roku v ČR bylo přihlášeno 22 automobilových novinek, z kterých odborná porota vybrala šest finalistů.

 

Svaz dovozců automobilů (SDA), který je vyhlašovatelem ankety, upravil seznam porotců z řad motoristických novinářů s cílem zkvalitnit a zvýšit prestiž ankety. Nominaci přijalo 32 motoristických novinářů, pro které byly nově připraveny tři testovací dny na vyzkoušení nominovaných vozidel automobilek působících na českém trhu.
První testovací kolo bylo nově rozděleno do dvou dnů, aby měl každý z porotců dostatek času věnovat se všem nominovaným vozům. Po prvním hlasování překvapivě vzešla místo tradičních pěti hned šestice finalistů, protože dva z nominovaných modelů získaly shodný počet bodů.

Vyhlášení nejlepších
Na konci listopadu pak čekalo všechny porotce druhé testovací kolo s finálními šesti modely. Výsledky pak byly vyhlášeny na tiskové konferenci 8. ledna. Vítězem se stalo poprvé v historii českého auta roku s celkovým počtem 1125 bodů BMW řady 3. Na druhém místě s počtem 1036 bodů skončilo SUV Mazda CX-30 a třetí se umístila Škoda Kamiq s 1004 body.
Na čtvrtém místě skončil crossover Kia XCeed (905 bodů), na pátém nová generace Peugeotu 208 (900 bodů) a na posledním šestém místě off-road Suzuki Jimny (790 bodů). Odborná porota hlasovala také v další dvojici přidružených anket Ekologické auto roku a Technická inovace. V tomto případě si vítězství odnesly Audi E-Tron, který se stal Ekologickým autem roku 2020 a Mazda, která získala vítězství v technické inovaci se svým motorem Skyactiv X.

Hlasování veřejnosti
Součástí ankety Auto roku bylo také hlasování veřejnosti, která měla možnost zvolit nejlepší auto v jednotlivých kategoriích, jež byly oproti předchozím létům nově rozčleněny a navýšeny na 8. Celkově bylo v hlasování veřejnosti odevzdáno na 45 320 hlasů pro 63 přihlášených vozů. Tradičně byl vylosován jeden z hlasujících, který obdržel vítězný model BMW na rok zdarma.
V kategorii malých a mini vozů deklasovala konkurenty rozdílem třídy nová generace Peugeotu 208. V nejobsazenější kategorii nižší střední a střední třídy byl nejtěsnější rozdíl mezi 1. Škodou Scala a 2. Mazdou 3 jen 19 hlasů. Nejméně zástupců bylo v kategorii vyšší střední a luxusní třídy, kde vozy získaly zároveň druhý nejvyšší počet hlasů. Vítězem se stalo Volvo S60/V60/V60CC. Další těsný souboj nabídla kategorie malých crossoverů. Modely Škoda Kamiq a Mazda CX-30 tentokrát dělilo 310 hlasů ve prospěch škodovky. Ve třídě středních crossoverů a SUV získalo vítězství Subaru e-Forester a velká SUV ovládlo BMW s modelem X7. Vítězem ve sportovních vozech se stal Hyundai i30 Fastback N, který porazil o 39 hlasů Ferrari F8 Tributo. Překvapivým výsledkem skončila kategorie pickupů, ve které vítěz získal nejvíce hlasů ze všech nominovaných vozů – Fordu Ranger Raptor poslalo hlas na 2793 hlasujících.

 
Publikováno: 21. 2. 2020 | Počet zobrazení: 1059 článek mě zaujal 260
Zaujal Vás tento článek?
Ano