asseco Aimtec murr

Li-ion baterie s pevným elektrolytem

Vědci z australské Deakin University vyvinuli pevný elektrolyt nové generace umožňující potenciálně zdvojnásobit energetickou hustotu li-ion baterií.

 

Kapalné elektrolyty jsou jedním z důvodů, proč jsou baterie náchylné k požáru. Představená nová technologie používá k vytváření elektrolytů pevný polymerní materiál, který se slabě váže na lithiové ionty a nahrazuje těkavé kapalné rozpouštědlo používané jako elektrolyt aktuálními bateriemi. Nabízí až zdvojnásobení energetické hustoty li-ion baterií bez hrozby přehřátí nebo požáru.
Ve studiích publikovaných v odborných časopisech Trends in Chemistry a Joule informují výzkumníci Dr. Fang Fang Chen a Dr. Xiaoen Wang z Deakin University o novém pokroku v oblasti výkonu a bezpečnosti li-ion bateriových článků. Kromě zvýšení bezpečnosti vědci věří, že pevný polymerní elektrolyt umožní baterii pracovat s lithiovými kovovými anodami, které charakterizovali jako „klíč k překonání současného úzkého hrdla energetické hustoty v lithium-iontové chemii“ – považovaného za zásadní překážku v rychlejším rozvoji elektromobilů, přenosné elektroniky apod. Podle Dr. Wanga může nová technologie představovat způsob, jak zdvojnásobit hustotu energie li-ion baterií, která v současné době v komerčním prostředí dosahuje vrcholu asi 250 Wh/kg. Zvýšení hodnoty na 500 Wh/kg může např. prodloužit dojezd elektromobilu.
Výzkumníci poukazují, že v nových technologiích jsou využívány pouze stávající komerční polymery, což znamená, že přechod k průmyslové výrobě by měl být relativně snadný. Novinka byla testována zatím v tzv. knoflíkovém bateriovém článku používaném v hodinkách, ale tým už pracuje na článku, který lze použít v telefonu.

Kamil Pittner

 
Publikováno: 21. 2. 2020 | Počet zobrazení: 1016 článek mě zaujal 283
Zaujal Vás tento článek?
Ano