asseco Aimtec murr

Levnější smysly pro autonomní vozy

Na veletrhu CES v Las Vegas představila společnost Bosch novinku v podobě senzorového systému, která by měla výrazně podpořit rozvoj trhu autonomních vozidel.

 

Nový senzorový systém využívá technologii lidar, a je určený k detekci nejen blízkých překážek ve vzdálenosti několika metrů, ale i těch na horizontu (tj. vzdálených až stovky metrů). Jde o technologicky vyspělé zařízení, které je navíc levné.
Společnost uvedla, že navrhla senzory pro všechny modely autonomního řízení s tím, že nově vyvinuté lidary pro použití ve vozidlech by měly díky sériové výrobě ve velkém měřítku snížit náklady. Právě spolehlivá detekce objektů na různé vzdálenosti (alespoň 200–300 m) je stěžejním faktorem pro použití autopilota na dálnicích, aby měl při vyšších rychlostech (nad 100 km/h) dostatek informací a času, aby mohl během velmi krátkého okamžiku (v řádu milisekund) zpracovat data z okolí, vypočítat a zajistit nejlepší reakci.
Senzory pracují v součinnosti s radarem a kamerami, které pomáhají navigovat vozidlo s optimální bezpečností. Laserové systémy lidaru tvoří 3D mapu okolí v reálném čase, kterou mohou automobilové systémy použít k rozpoznání a vyhodnocování všeho, co se děje v okolí, a na základě analýzy získaných informací odpovídajícím způsobem reagovat.
Bosch není jedinou společností, která pracuje na senzorech lidar, ale je jejich hlavním dodavatelem, takže pokud dokáže udržet přijatelné výrobní náklady, mohlo by to pomoci učinit poloautonomní a plně autonomní auta dostupnějšími. Například společnost Luminar představila loni systém lidar, který by měl při výrobě vozidel představovat nákladovou položku s cenovkou pod 1000 USD. Také firma Waymo minulý rok oznámila, že začne prodávat senzory lidar, pravděpodobně za méně než 5000 dolarů. To znamená ceny výrazně nižší než řada jiných senzorů této kategorie, které v posledních letech představovaly investici v řádu desítek tisíc dolarů. Průmysloví a technologičtí analytikové se shodují, že přinejmenším faktor větší konkurence by měl pomoci významně snížit ceny lidarových systémů.
Bosch nedávno implementoval do své technologie vozidlových kamer umělou inteligenci, díky níž dokážou tato zařízení rychle detekovat a kategorizovat objekty a měřit jejich pohyb. Podle výrobce je systém schopen rychle a spolehlivě rozpoznat částečně zakrytá nebo přejíždějící vozidla, chodce i cyklisty. To by mělo pomoci asistenčním systémům řidiče spustit varování nebo v případě potřeby např. efektivněji aktivovat nouzové brzdy.

 
Publikováno: 21. 2. 2020 | Počet zobrazení: 1087 článek mě zaujal 237
Zaujal Vás tento článek?
Ano