asseco Aimtec murr

Lepší vlastnosti a delší životnost

Vylepšené směsi řady LNP firmy Sabic, které podporují oběhovou ekonomiku, nabídnou prodloužení životnosti PET lahví a redukci plastového odpadu.

 

Pod označením LNP Elcrin iQ uvedl plastikářský výrobce Sabic portfolio produktů polybutylentereftalátových (PBT) směsných pryskyřic získaných z recyklovaného polyethylentereftalátu (rPET), které pomáhají snižovat plastový odpad. Sloučeniny a směsi použité pro Elcrin iQ jsou založeny na tzv. upcyklovaných iQ PBT pryskyřicích. Jde o proprietární technologii, která překonává některá omezení mechanické recyklace použitím chemických procesů k depolymeraci PET lahví na jejich prekurzorové chemikálie. Následné pak k výrobě nové pryskyřice PBT.
Tato technologie může přinést výhody z hlediska výkonu a zpracování, jako je chemická odolnost, barevnost, vysoký průtok pro rychlejší průchodnost a zpomalení hoření. Chemické zhodnocení vyřazených PET obalů na materiály PBT se zlepšenými vlastnostmi tak podporuje používání recyklovaných pryskyřic, které nabízejí menší ekologickou stopu.
Pryskyřice Elcrin iQ usnadňuje výrobcům zvyšovat udržitelnosti jejich produktů. Aplikace s jejich využitím mohou prodloužit životnost původní PET pryskyřice, což pomáhá udržovat materiál delší dobu mimo definitivní vyřazení do odpadu. Při hodnocení životního cyklu se snížila energetická a uhlíková stopa materiálu zhruba o polovinu. Každý kilogram pryskyřice Elcrin iQ využívá až 67 půllitrových PET lahví.
Novinka nabízí výrobcům různé možnosti včetně skelného a minerálního vyztužení a nehalogenovaných úprav odolných vůči FR a UV. Některé z tříd LNP Elcrin iQ mají dokonce potenciál vyhovět předpisům USA pro styk s potravinami.

Jan Tax

 
Publikováno: 21. 2. 2020 | Počet zobrazení: 1098 článek mě zaujal 224
Zaujal Vás tento článek?
Ano