Aimtec hnv murr

Nahradí kovy i keramiku

Materiálová novinka v řadě Ultrason společnosti BASF disponuje nízkou viskozitou a vynikajícími mechanickými vlastnostmi pro složité komponenty.

 
Ultrason je obchodní název pro řadu produktů BASF pro polyethersulfon (Ultrason E), polysulfon (Ultrason S) a polyfenylsulfon (Ultrason P). Vysoce výkonný materiál se používá nejen k výrobě lehkých komponent v elektronickém, automobilovém a leteckém průmyslu, ale i v membránách pro filtraci vody a v částech, které přicházejí do styku s horkou vodou a potravinami. Díky svým vlastnostem umožňuje nahradit termosety, kovy a keramiku.
Nově představený polyfenylsulfon (PPSU) Ultrason P 2010 s obzvláště nízkou viskozitou se vyznačuje zlepšeným tokovým chováním při vstřikování při zachování mechanických vlastností svého předchůdce, materiálu Ultrason P. Umožňuje vyrábět větší složité komponenty (např. tepelně odolné obaly) se sofistikovanými tenkostěnnými geometriemi.
Novinka kombinuje vynikající rázovou houževnatost a stabilitu s vysokou chemickou odolností, odolností vůči sterilizací horkou parou při 134 °C a vlastní ohnivzdorností. Rázová houževnatost je téměř 10krát vyšší než u jiných vysokoteplotních amorfních materiálů. Dodává se v transparentním i neprůhledném provedení.
Ultrason P 2010 odolává i kombinaci agresivních čisticích a dezinfekčních prostředků, vody a extrémního tepla. Průhledný vysoce výkonný termoplast je schválen pro styk s potravinami v EU a USA. K hlavním aplikačním oblastem patří stravovací a letecká zařízení, kde jsou požadavky na sterilizaci a odolnost vůči čisticím prostředkům velmi vysoké – kontejnery a nádobí vyrobené z PPSU mohou být použity k přípravě potravin a k přepravě jídel a jejich udržování v teple. Zvláštní význam má požární odolnost v leteckém průmyslu, kde speciální samozhášecí plast, který v případě požáru uvolňuje jen minimální teplo a téměř žádné škodlivé látky, nabízí optimální využití nejen pro servírování pokrmů, ale i pro obložení sedadel, osvětlení, větrací otvory a horní zavazadlové schránky.
 
Publikováno: 21. 2. 2020 | Počet zobrazení: 799 článek mě zaujal 232
Zaujal Vás tento článek?
Ano