hnv murr

Elektromobilita vzor Kalašnikov

Po elektrické motorce představil ruský průmyslový koncern Kalašnikov svůj koncept elektromobilu pro taxislužby a carsharing.

 

Tesla to sice není, ale uplatnění by novinka s názvem Ovum UV-4 mohla rozhodně najít. Na rozdíl od předchozího projektu CV1, který byl spíše pokusem vrátit na trh ruskou značku Iž v podobě retro kombíku, je Ovum novou generací moderního elektromobilu v duchu nejnovějších trendů městské mobility. Vozidlo vychází (jak už napovídá jeho netradiční design) z původně vojenského konceptu, upraveného pro civilní využití. To se mj. odráží i v minimálních nárocích na údržbu, která ostatně přinesla proslulost právě legendární Kalašnikově útočné pušce AK-47.
Oproti předchozí generaci tohoto elektromobilního projektu nabídne lepší topení, klimatizaci, převodovku, nové brzdy a nastavitelné odpružení. Dojezd je udáván hodnotou 150 km na jedno nabití. Jezdit bude maximálně osmdesátkou, a se zavazadly se ve voze také v podstatě nepočítá, ovšem pro městský provoz a účely, k nimž je UV-4 určen, by to mělo postačovat. Vůz o hmotnosti 650 kg vybavený elektromotorem o výkonu 50 kW je deklarován jako 5místný, což se šířkou 1,5 m pro cestující na zadních sedadlech asi není moc dobrá zpráva, ale díky 3,4m délce asi nebude pro řidiče problém s parkováním.

 
Publikováno: 19. 12. 2019 | Počet zobrazení: 1240 článek mě zaujal 263
Zaujal Vás tento článek?
Ano