hnv murr

Jak jsme viděli budoucnost

Po šestidenním výstavním maratonu skončil 21. září na hannoverském výstavišti mezinárodní veletrh kovoobrábění EMO Hannover 2019. Příští se bude konat v Miláně.

 

Počet vystavovatelů byl zhruba stejný, návštěvnost 117 tis. lidí ze 150 zemí sice nižší než na EMO 2017 (přes 130 tis. návštěvníků), mírný pokles však pořadatele považují vzhledem k ekonomické situaci spojené s očekáváním „nejisté sezóny“ za adekvátní.  
Digitalizace a automatizace byla skloňována ve všech pádech a akcentována v nejrůznějších souvislostech, ale kromě nových trendů, které však bylo možné zaznamenat již dříve, se na EMO 2019 představily i skutečné novinky. Jednou z nich je např. umati – univerzální bezpečné rozhraní pro komunikaci mezi stroji, na kterém spolupracovali různí výrobci strojů, a které již bylo začleněno na 110 strojích od 70 firem.

Stále chytřejší stroje
Novou generaci inteligentních výrobních řešení pro digitalizaci, inovativní robotické systémy či stroje pro výrobu forem představila společnosti Okuma, jejímž inovacím se budeme podrobněji věnovat v příštím vydání. V expozici italské firmy Bimatec Soraluce mělo premiéru frézovací a soustružnické centrum PMG 14000 v portálovém designu a koncept 2 v 1 pro novou řadu Port P. Stroj s podélným posuvem osy X 14 000 mm, příčným posuvem (Y) 5500 mm, vertikální osou (Z) 2000 mm a obrovskou kapacitou obrábění (130 m3) byl jedním z největších, jaké byly letos na EMO k vidění. Umožňuje náročné i vysoce dynamické přesné obrábění, a dokáže zpracovávat obrobky s hmotností až 60 t.
Španělská firma Juaristi představila multifunkční centrum TH3-MT pro vícenásobné frézovací techniky s vyšší produktivitou a nové řady 5osých univerzálních hlav ACD7 a ACD8, nabízející vysokou přesnost frézování, soustružení a vyvrtávání při minimalizaci doby výměny nástroje.

Společnost EMAG předváděla naživo vertikální 5osé soustružnicko-frézovací centrum VMC 450-5 MT, umožňující významně zkrátit obráběcí procesy při výrobě velkých dílů s průměrem až 450 mm. Spodní bezúdržbové vřeteno je integrováno do nově vyvinuté osy Y, k dispozici je i osa B se 195° úhlem natočení včetně integrovaného otočného / frézovacího vřetena.
Tucet strojů, zaměřených zejména na automatizaci, vystavovala ve své expozici firma Haas. Všechny mají schopnost odesílat data z CNC stroje do centralizovaného datového systému, což umožňuje bezproblémovou integraci do nových nebo existujících prostředí Průmyslu 4.0.
Firma Heller prezentovala 5osé frézovací-soustružnické centrum CP 6000 s integrovaným výměníkem palet (stroje řady C umožňují výkonné 5osé obráběcí aplikace i horizontální, vertikální a naklápěcí soustružení), 5osé obráběcí centrum HF 3500 a 4osé obráběcí centrum H 2000 (v kombinaci s paletovým systémem Fastems FPC 750). Tyto stroje pokrývají díky své flexibilitě, produktivitě a vysoké dostupnosti rozmanitou škálu složitých výrobních úkolů.
Brother přivezl na EMO mj. nové kompaktní obráběcí centrum Speedio F600X1, které se může pochlubit nejvyšší tuhostí v této řadě dosažené pomocí technik strukturální analýzy, posuvem stolu pouze v ose Y, využitím pohybu sloupu pro osy X a Z a zmenšením převisu hlavy vřetena.

Nástroje a vše kolem nich  
Ti, kdo se přišli seznámit s novinkami a trendy v oblasti nástrojů, zamířili do hal 3, 4, 5 a 6, kde se prezentovaly firmy z této oblasti. Svou novou kolekci zde představil např. Iscar nebo Ceratizit Group oceněnou technologii High Dynamic Turning a nástroje FreeTurn Tools či monitorovací a asistenční systém ToolScope.
Společnost Schunk prezentovala své produkty nejen ve vlastní rozsáhlé expozici, ale i u řady partnerů – např. ve společném stánku s firmou Renishaw předvedla používání držáků nástrojů a automatického zakládání na obráběcím centru s měřením přímo ve stroji paralelně s procesem obrábění. Ve své expozici představila inteligentní komponenty – chapadla a držáky nástrojů, které řídí ovládání stroje, inteligentní technologie upínání obrobků apod. Mezi novinky patří mj. uchopovač Co-act EGP-C pro spolupráci mezi člověkem a robotem či první jednoduchý elektrický uchopovač na světě s vícezubým vedením, IO-Link a pohonem 24 V.

Tungaloy prezentoval nástroje pro vrtání, čelní frézování a frézování závitů pro operace s vysokým posuvem nebo tvrdé soustružení, jako např. nový CBN hrot se zvlněným profilem „Wavy joint“, keramické nástroje pro letecký průmysl či nástroje pro hluboké vrtání s vyměnitelnými destičkami, jako je systém WSP Deep Tri-Drill pokrývající celkovou délku až 25xD nebo 1650 mm.

Sandvik Coromant v rámci konceptu digitálního obrábění představil specializované nástrojové řešení pro obráběcí stroje založené na věžích s poháněnými držáky nástrojů, které používají senzory ke shromažďování dat a jejich přenos prostřednictvím Bluetooth. Druhou novinkou byl CoroDrill DS20 – první indexovatelný vyměnitelný vrták do hloubky otvoru 7xD, zástupce zcela nové řady vrtáků s vyměnitelnými prvky. Kombinace odolného těla vrtáku a tvaru drážky navržené individuálně pro každou velikost vrtáku vede k menším vibracím a prodloužení životnosti nástroje (až o 25 %) a výrazně snižuje vstupní řezné síly (podle výrobce až o 75 % ve srovnání s řadou CoroDrill 880, který novinka nahrazuje).

Josef Vališka

 
Publikováno: 11. 11. 2019 | Počet zobrazení: 974 článek mě zaujal 229
Zaujal Vás tento článek?
Ano