Aimtec hnv murr

Kovové vlákno pro 3D tisk

Divize 3D Printing Solutions společnosti BASF uvedla na trh kovové polymerní vlákno Ultrafuse 316L pro 3D tisk, které by mělo umožnit levnou výrobu dílů a prototypů z nerezové oceli pomoci běžné FFF tiskárny s výtlačníkem.

 

Ultrafuse 316L je inovativní kompozit kovu s polymerem pro aditivní výrobu z taveného vlákna speciálně navržený pro otevřené 3D tiskárny FFF (Fusion Filament Fabrication). Umožňuje vyrábět funkční kovové díly za výrazně kratší dobu a nižšími náklady ve srovnání s tradičními metodami.
V 3D tiskovém procesu jsou části vytvářeny po vrstvách z formovatelného materiálu (původně omezeného jen na termoplasty), nyní ale kovové vlákno Ultrafuse 316L s obsahem polymeru (působí jako pojivo) používá stejný postup. Novinka disponuje vysokým podílem (cca 90 %) kovového obsahu a směsí polymerových zrnek jako pojidla. Tím umožňuje nákladově efektivní výrobu plně kovových dílů z nerezové oceli pro prototypy a funkční kovové díly v nejjednodušším procesu 3D tisku, obdobně jako standardní plasty na jakékoliv běžné 3D tiskárně (při splnění určitých podmínek).
Z filamentu se vytváří vrstva po vrstvě požadovaný tvar, poté se polymerový obsah odstraní katalytickým odplyňovacím procesem. Výsledkem procesu je produkt složený z čistých kovových částic a zbytkového (tzv. sekundárního) pojiva. Po následném průmyslovém odstranění otřepů a slinování při teplotách těsně pod teplotou tání kovu, které odstraňuje sekundární pojivo, a při němž dosahuje materiál svých konečných vlastností (např. s ohledem na tvrdost a pevnost), je konečným výsledkem vytištěná část z nerezové oceli 316L.
Díky imobilizaci kovových částic v pojivové matrici na vlákno se výrazně snižuje potenciální riziko spojené s manipulací s jemnými kovovými prášky ve srovnání se selektivním laserovým tavením (SLM), přímým kovovým laserovým sintrováním (DMLS), přímým nanášením kovu (DMD) a technologií Binder Jetting.
Ultrafuse 316L je možné využít s výtlačníky Bowden i extrudéry s přímým pohonem, může být veden i složitými komplexními systémy pro dopravu vlákna. Jde o významný technologický pokrok, který umožní konstruktérům a designérům snadno a levně vyrábět kovové díly průmyslové třídy pomocí stolních 3D tiskáren.

 
Publikováno: 26. 9. 2019 | Počet zobrazení: 1328 článek mě zaujal 268
Zaujal Vás tento článek?
Ano