hnv murr

Elektromobilita podle Nissanu

Letní vedra inspirovala konstruktéry Nissanu k vytvoření originálního zmrzlinářského elektromobilu, který byl představen v Británii v rámci Clean Air Day.

 
Problémem současných zmrzlinářských vozů jsou toxické exhalace, které provázejí jejich provoz kvůli neustále běžícímu motoru vozidla, pohánějícímu i vybavení. Prototyp zmrzlinářské novinky už tento problém nemá. Nissan k jeho vytvoření využil svůj elektrický vůz e-NV200, jehož motor je poháněn 40kWh akumulátorem, zatímco palubní zařízení na zmrzlinu, včetně servírovacího stroje a zásuvek na mrazničku je zásobováno novým agregátem ROAM. Ten využívá li-ion články z vysloužilých elektromobilů Leaf 1. generace.
Dvě jednotky ROAM mají kombinovanou úložnou kapacitu 1,4 kWh a každý výstupní výkon může dosahovat až 1 kW. Nabíjejí se buď ze síťového zdroje 230 V (nabití za ca hodinu), nebo ze solárních panelů na střeše dodávky (nabití za 2–4 h). High-tech zmrzlinář má dojezd 200 km a ve výbavě je i aplikace s chytrým tlačítkem aktuální pozice. To znamená, že zájemci o porci lahodné zmrzliny jej snadno najdou.
 
Publikováno: 26. 8. 2019 | Počet zobrazení: 1435 článek mě zaujal 316
Zaujal Vás tento článek?
Ano