hnv murr

Motorka z 3D tiskárny

Německá firma BigRep představila plně funkční elektrický motocykl s názvem NERA (zkrácená verze NEW ERA) kompletně vytvořený 3D tiskem.

 

Motocykl se skládá z 15 dílů, z nichž některé mají zabudovány senzory. Stroj měří od zadních světel až po přední světlomety 190 cm, jeho hmotnost je pouze 60 kg. Na rozdíl od jiných motocyklů na trhu, které obsahují 3D tištěné díly, je NERA světově první stroj kompletně vytištěný na 3D tiskárně. Kromě elektroniky jsou všechny díly tištěné, včetně ráfků, pneumatik bez vzduchu a pružného nárazníku. 3D tiskové části motocyklu NERA byly vyrobeny velkými FDM 3D tiskárnami firmy BigRep s využitím řady materiálů včetně PLA, Pro FLEX, PETH, flexibilního materiálu na bázi TPU a filamentu ProHT. Motocykl se mj. vyznačuje vestavěnou elektronikou, bezvzduchovými pneumatikami, řízením bez vidlice a pružným nárazníkem. Pohonná jednotka je umístěna do 3D tištěného krytu a motor je integrován do zadního kola motocyklu.
Přestože jde o plně funkční prototyp, byl podle výrobce stroj vyroben pouze pro výzkumné účely průzkumu a na silnicích se tudíž neobjeví.

 
Publikováno: 30. 4. 2019 | Počet zobrazení: 1754 článek mě zaujal 344
Zaujal Vás tento článek?
Ano