hnv murr

Head-up displej pro potápěče

Profesionální potápěči musejí často pracovat v podmínkách, kde je voda příliš tmavá, aby viděli i s pomocí světel zařízení na zápěstí. Tuto situaci by jim měl pomoci vyřešit nový head-up displej (HUD), vyvíjený americkým námořnictvem.

 
HUD bude umožňovat vojenským potápěčům lepší navigaci pod vodou a současně jim uvolní ruce pro vykonávání dalších úkolů. Systém Shadow NAV je zařízení, které má umožnit aby „globální potápěčský průmysl, vojenský a nevojenský, mohl provádět bezpečné a efektivní operace". Přístroj, který lze namontovat na standardní potápěčskou masku, poskytuje informace o ukazateli kompasu, hloubce a dalších důležitých datech. Jeho baterie by měla vydržet po dobu více než 20 hodin.
Shadow NAV by měl snížit množství potápěčů, které je potřeba pro provedení určité podvodní operace a umožnit jim, aby se mohli orientovat pod vodou i za velmi ztížené viditelnosti v prostředí se špatným nebo žádným světlem. Ačkoli byl Shadow NAV vyvinut společně s americkou armádou, využít zařízení budou moci pravděpodobně i jiní - výrobce hodlá uvolnit tento systém pro potápěče na celém světě. Takže kromě vojenských aplikací by mohl nalézt uplatnění např. u záchranných operací nebo v jakékoli jiné situaci, kdy potápěči potřebují pracovat v podmínkách slabého osvětlení a nízké viditelnosti.
 
Publikováno: 29. 11. 2018 | Počet zobrazení: 1728 článek mě zaujal 364
Zaujal Vás tento článek?
Ano