hnv murr

Špičková automatizace kousek od českých hranic

Ve dnech od 27. do 29. listopadu proběhne v německém Norimberku mezinárodní veletrh SPS IPC Drives zaměřený na automatizační technologie. Tato specializovaná platforma nabízí jedinečný přehled o novinkách a trendech oboru průmyslové automatizace.

 

Automatizace hýbe světem a pozitivní vývoj trhu táhnou především objednávky z Číny, USA a Střední Evropy, kde hlavním trhem zůstává EU. Pořadatelé odborného veletrhu pro chytrou a digitální automatizaci, jak zní letošní inovované motto SPS IPC Drives, očekávají na 1700 dodavatelů automatizace z celého světa (loni 1675), kteří si již zarezervovali výstavní plochu v rekordní velikosti 135 tis m2. Umožnilo to mj. rozšíření veletržního areálu o další halu (3C), díky čemuž mohl být dán větší prostor vystavovatelům z oblasti IT a softwarových řešení, které se do automatizace stále více prolínají.

Cesta digitální transformace
Stejně jako v předchozím roce jsou stěžejními tématy veletrhu zejména Průmysl 4.0 a digitální transformace. Vystavovatelé předvedou svá řešení, produktové novinky a příklady aplikací doprovázené tematickými expozicemi a přednáškami na veletržních fórech. V halách 5 a 6 se budou prezentovat průmyslové webové služby, virtuální vývoj a konstrukce produktu, digitální obchodní platformy, informační a operační technologie (IT/OT), edge a cloud computing apod. Silný důraz je kladen také na téma kybernetické bezpečnosti. Firmy působící v této oblasti názorně předvedou, jak se mohou podniky nejlépe chránit před kybernetickými útoky.
Na letošním ročníku veletrhu si odbude svou premiéru mezinárodní hackathon pod heslem „digitální nápady pro chytrou automatizaci“. Jde o akci, na níž firmy zadávají studentům a řešitelským týmům různé automatizační úkoly, kteří by je měli v rámci 48hodinového limitu vyřešit. Na místě budou mít zabezpečené občerstvení  i např. technickou podporu, a aby mohli řešit po celou 48hodinovou dobu, mohou na místě i přespávat. Tímto způsobem chtějí organizátoři veletrhu podpořit vývoj užitečných a kreativních softwarových produktů pro odvětví automatizace. Výsledky soutěžících vyhodnotí odborná porota a první tři vítězné týmy si rozdělí odměny ve výši 8000, 5000 a 3000 eur.
Po úspěchu posledního ročníku se budou i letos konat tzv. Guided Tours čili komentované prohlídky k tématům IT-Security in Automation, Smart Production a Smart Connectivity, v jejichž rámci mohou odborní návštěvníci získat konkrétní informace o důležitých inovacích a exponátech těchto speciálních tematických okruhů.
Veletržní nabídku doplňují společné stánky a fóra umožňující konzultovat s poskytovateli a odborníky individuální požadavky: Automation meets IT a MES goes Automation (v hale 6) a Wireless in automation (v hale 5).  Odborně specifické přednášky i pódiové diskuze s účastí špičkových specialistů nabídnou sekce institucí, jako AMA Zentrum für Sensorik, Mess - und Prüftechnik (v hale 4), či fóra svazů VDMA (v hale 5) a ZVEI (v hale 6). Během prvních dvou veletržních dnů proběhnou i konference v rámci sekce Automation 4.0 Summit, zaměřené na průmyslové uplatnění oborů jako jsou edge computing, platformy IoT, senzorika a TSN a OPC UA.

Silné zastoupení Česka
Česká republika bude na veletrhu i letos silně zastoupena. Jak uvedla ředitelka projektu Sylke Schulz-Metzner na tiskové konferenci v Praze, aktuálně je přihlášeno k účasti 11 českých vystavovatelů a další se účastní v rámci mateřských německých firem. Někteří se účastní v rámci společného stánku ČR, a řada firem preferuje separátní účast, což jim umožňuje umístění expozice v sekci, která tematicky nejlépe odpovídá jejich zaměření.
Podle výsledků předchozího ročníku přijelo z celkového počtu 70 264 návštěvníků 1727 z ČR, která se tak co do návštěvnosti umístila na třetím místě ve statistikách pořadatelů za domácím Německem a Itálií. Vystavovatelé i návštěvníci vesměs považují účast na veletrhu za užitečnou, takže plných 94 % návštěvníků posledního ročníku SPS IPC Drives se letos chystá do Norimberku opět. Za pozornost stojí i údaj, že stejné procento odborných návštěvníků našlo na veletrhu produkty a řešení pro svůj podnik - většina z nich (60 %) jsou vývojáři, konstruktéři a pracovníci z výroby a managementu firem.
Elektrotechnická asociace ČR (EIA) iniciovala zařazení letošního ročníku veletrhu na seznam akcí podporovaných státem a zájemcům o účast z řad českých firem se tak nabízí možnost úhrady podstatné části nákladů spojených se zřízením expozice - EIA proto vyzývá české firmy, aby se hlásily a využily této příležitosti. Oficiální účast ČR zajišťuje MPO ČR v rámci projektu NOVUMM KET a zájemci mohou využít nabídku ze dvou možností prezentace: buď formou účasti v rámci společné české expozice CzechTrade, nebo v podobě samostatné účasti s dotací na individuálních stáncích.

 
Publikováno: 31. 10. 2018 | Počet zobrazení: 1436 článek mě zaujal 349
Zaujal Vás tento článek?
Ano