Aimtec hnv murr

Tajemství úspěchů vozů SUV švédského Volva

Nejnovější generace SUV s označením XC se právem pyšní charakteristickým stylem švédského pojetí designu, nejpokrokovějšími technologiemi, jízdním komfortem, praktičností a bezpochyby historicky neochvějným důrazem na bezpečnost. Ne náhodou se tyto výjimečné automobily chlubí rozličnými oceněními jako je např. Auto roku. Představují 50% podíl z celosvětových továrních prodejů.

 

Volvo vnímá automobily v širokém kontextu, ne pouze jako samotné produkty, ale jako součást dopravy v celkovém pojetí. Chce proměnit ve skutečnost svoji Vizi 2020, tedy úsilí značky, aby k tomuto roku už v žádném novém modelu Volvo nedošlo k fatální nehodě. O bezpečnost se vedle pasivních prvků starají vylepšené aktivní technologie s nedocenitelnou pomocí v podobě podpory řízení, jež se automaticky aktivuje v řadě potenciálně kritických dopravních situací.

Volvo XC40
Je nejmladším dítětem vozů SUV. Povětšině, to co přináší, naplňují i jeho starší sourozenci XC90 a XC60.
S novou XC40 se Volvo vydalo na cestu, na níž ještě nikdy nestálo. Výsledkem je přitažlivý kompaktní crossover, první v historii značky. Navíc jako vůbec první Volvo získala ocenění Evropské auto roku 2018.
Okamžitě ji identifikujete stejně jako další SUV Volva podle charakteristické masky chladiče či světlometů s LED diodami ve tvaru Thorova kladiva. Robustní, zvýšená karoserie preferuje hrany před oblinami, barevně doladit ji můžete podle vlastních představ. Na vývoji se podíleli zákazníci z celého světa, kteří designérům a konstruktérům pomáhali definovat, co všechno od svého vozu vyžadují. Vzniklo tak auto, které je ve všech směrech stvořeno k jednoduchosti tak, aby usnadňovalo život.
Poznáte to hned po otevření dveří, uvnitř totiž najdete chytrý a překvapivě prostorný interiér s úložnými prostory pro každodenní nezbytnosti. Schránky ve dveřích jsou protaženy až dopředu, nic v nich neklouže, vnitřek je totiž vystlán měkkým materiálem z recyklovaného plastu. Tohoto řešení bylo dosaženo odstraněním reproduktorů ve výplních dveří.
Ale nebojte se, hudební zážitek je pořád skvělý, reproduktory našly své místo jinde. XC40 navíc využívá novou technologii Air Woofer, která zahrnuje basový reproduktor schovaný za palubní deskou poskytující výjimečnou kvalitu zvuku. Odkládacích prostorů je v interiéru přes dvacet, nechybí držáky na pití, vyjímatelný odpadkový koš či podložka pro indukční dobíjení chytrých telefonů.
Zcela unikátní v tomto segmentu je nabídka bezpečnostních systémů. XC40 umí např. hlídat provoz při couvání z garáže nebo parkovacího místa, sleduje okolní chodce, cyklisty a auta při jízdě, předpovídá krizové situace, zatímco kamerový systém s rozsahem 360° pomůže řidiči zaparkovat i do těsných míst.
Volvo XC40, s přezdívkou nejchytřejší auto roku, vznikalo jako ideální společník hlavně do města. I proto byl při jeho vývoji rozsáhle použit unikátní simulátor, který napodobuje nejrůznější jízdní situace, a významně tak pomáhá při nalezení ideálního nastavení podvozku. V případě kompaktního crossoveru šlo především o komfort a hbitost.

Rodina SUV Volvo
Kromě nejnovějšího modelu XC40 jsou v nabídce Volvo i další vozy připravené pro jízdu i mimo běžné silnice. Vynikají robustním vzhledem, vstřícností k posádce, nadstandardním komfortem a pověstnou bezpečností. Nabízejí širokou škálu benzínových a naftových motorů, nechybí ani hybridní provedení kombinující spalovací motor s elektromotorem, a také čistě elektrické ústrojí. Vybírat můžete mechanické a automatické převodovky, vozy s předním pohonem i čtyřkolky. K jízdnímu komfortu přispívá i sada jízdních režimů s jednoduchým ovládáním tlačítkem, která umí regulovat mj. posilovač řízení, zpětnou vazbu brzdového pedálu, chování motoru, tlumiče či jízdní výšku vzduchového odpružení. Zapomenout nesmíme na různorodé zábavní funkce a možnosti konektivity v systému Sensus. Rozhraní vychází z pěti styčných bodů - zábava, konektivita, navigace, služby, ovladatelnost. Prostřednictvím služby Volvo On Call můžete pomocí chytrého telefonu na dálku svůj vůz kontrolovat a ovládat a zároveň se propojovat s okolním světem.

Volvo XC90
Právě to stálo u zrodu proměny značky Volvo, která stále probíhá. Velké SUV, nabízející až sedm sedadel, je navrženo pro poskytnutí maximálního prostoru a komfortu na cestách. Tento průkopník může svoji posádku hýčkat např. vzduchovým podvozkem s udržováním stálé světlé výšky nebo vyspělými asistenčními systémy, jež pomáhají řidiči v rutinních jízdních situacích.

 

 

Volvo XC60
První generace tohoto typu XC60 byla svého času nejoblíbenějším modelem automobilky. Druhá generace navazuje na kompaktnost a obratnost prodejního bestselleru, ovšem přidává celkově modernější pojetí, lepší úroveň multimediálních a komunikačních systémů, stejně jako výkonnější a vyspělejší motory. Že se nová XC60 skutečně povedla, dokládá vítězství v anketě Světové auto roku 2018.

 
Publikováno: 2. 7. 2018 | Počet zobrazení: 1630 článek mě zaujal 382
Zaujal Vás tento článek?
Ano