hnv murr

Evropa připravuje první podmořský restaurant

Několik restaurací umístěných pod hladinou se stalo hitem v luxusních přímořských letoviscích např. na Maledivách a nyní se prvního dočká i Evropa. První evropskou podmořskou restauraci (nepočítáme-li belgický projekt hodování pod hladinou, na které si ale musíte doplavat) připravuje v Norsku architektonická firma Snøhetta.

 
Pro podvodní restauraci si vybrala lokalitu na nejjižnějším místě Norska. Under (v norštině „div") se bude specializovat (jak jinak) na plody moře a má nabídnout kapacitu pro až stovku osob. Design připomíná velkou betonovou krabici, nakloněnou do moře, která bude ukotvena na pobřeží a ze stolů v úrovni 5 m pod vlnami se budou hosté moci kochat pohledem do moře přes obrovské (11 x 4 m) okno.
Severní moře je považováno za jedno z nejnebezpečnějších na světě. Betonové stěny proto budou až 1 m tlusté, aby odolaly tlaku a rázům drsného mořského prostředí, ale také s ohleduplností k němu: betonová struktura nabídne domov mořským živočichům. Vnější hrubý povrch má lákat slávky, aby se na něm přichytily. Jak se komunita měkkýšů zhutní, stane se ponořený monolit umělým slávkovým útesem, který přirozeným způsobem přitahuje do vyčištěných vod více mořského života. Na plně funkční restauraci se Snøhetta přemění v roce 2018, kdy kuchyně uvaří první jídlo. Vedle provozování restaurace bude Under působit i jako výzkumné centrum s týmem vědců, kteří studují mořskou biologii a chování ryb.
 
Publikováno: 2. 1. 2018 | Počet zobrazení: 2612 článek mě zaujal 376
Zaujal Vás tento článek?
Ano