hnv murr

I důchodce se může cítit jako superman

Technologie nejsou jen pro mladé a geeky (i když mnohý by asi uvítal možnost podobat se oblíbeným superhrdinům s mimořádnými schopnostmi), ale stále více se zaměřují i na opačnou stranu věkového spektra - na pomoc starším a handicapovaným lidem.

 
Například nositelná robotická zařízení mohou už brzy pomoci geriatrii učinit lidi se sníženou pohyblivostí a pohybovým omezením mobilnější. O jednom takovém informoval např. zpravodajský bulletin MIT Technology Review. Systém Superflex je tzv. měkký exoskeleton, který pohodlně padne na tělo nositele a pomáhá nést většinu zátěže nohou, paží a trupu. Přístroj může pomoci i starším lidem chodit, udržovat si dobré držení těla a chytat předměty. Fyzicky postižení lidé mohou s jeho pomocí najít původní sílu, stejně jako jej ocení vojáci, kteří často musí nést obrovské zátěže.
Superflex nenabízí úplnou mobilitu jako exoskeletony vyvinuté firmami SuitX, Hyundai či Harvard Wyss Institute, obsahuje však vestavěné snímače, které umožňují přizpůsobení obleku zvláštnímu způsobu pohybu uživatele, a navíc zvyšují účinnost baterie. Současný prototyp lze obléci zhruba za 5 minut, podle jeho tvůrců však bude komerční verze navržena tak, aby to zabralo asi dvě minuty nebo méně. To redukuje velikost Superflexu a zlepšuje jeho použitelnost, takže může být mnohem praktičtější než jeho protějšky.
 
Publikováno: 2. 1. 2018 | Počet zobrazení: 2557 článek mě zaujal 394
Zaujal Vás tento článek?
Ano