hnv murr

Sprej zodolní budovy

Architekti vytvořili s využitím moderních stavebních materiálů a konstrukcí řadu zpevněných budov schopných odolat zemětřesení a vyrovnat se s otřesy. Ale co se stávajícími objekty?

 
Řešení možná nabídne výzkumný projekt vědců z katedry civilního inženýrství na univerzitě v Britské Kolumbii (UBC). Ti vyvinuli zcela nový typ betonu, který lze nastříkat na stěny a tím chránit budovy před poškozením i v případě velkých zemětřesení. Zajišťuje to konstrukce vyztužená vlákny, která umožňuje betonu se ohýbat, ale nezlomit, i když je násilně otřesena. V simulačních testech dokázal „eco-friendly tvárný kompozitní cement“ (eDCC) odolat zemětřesení s magnitudou 9,0 - 9,1, které postihlo japonské Tohoku v roce 2011.
„Provedli jsme nástřik 10 mm silné vrstvy eDCC, což postačuje k posílení většiny vnitřních stěn proti seizmickým otřesům. Pak jsme je podrobili zemětřesením na úrovni Tohoku a dalším intenzitám, přesto jsme je nedokázali zlomit,“ uvedl Salman Soleimani-Dashtaki, doktorand, který pracoval na projektu. Silný, ale tvárný materiál je přirovnáván k oceli, pokud jde o jeho vlastnosti, ale ve skutečnosti využívá vlákna na bázi polymerů, průmyslových přísad a průmyslového vedlejšího produktu nazvaného flush. Ten také činí materiál šetrný k životnímu prostředí, neboť snižuje množství potřebného cementu - čímž pomáhá omezit množství CO2 uvolňovaného jako vedlejší produkt výroby cementu.
 
Publikováno: 2. 1. 2018 | Počet zobrazení: 2652 článek mě zaujal 399
Zaujal Vás tento článek?
Ano