hnv murr

Rozpustná nositelná technika

Vědci ze Stanfordské univerzity vytvořili superlehké nositelné elektronické zařízení, které - kromě toho, že je nejlehčí a nejtenčí svého druhu - se zcela rozpustí, pokud je vystaveno působení octa. Tým syntetizoval biologicky odbouratelný polovodič pomocí molekuly extrahované z tetovacího inkoustu a vyrobil základ tkaním rostlinných vláken do nového extrémně tenkého filmu a vložením elektroniky dovnitř této struktury. Když je v octě nebo dokonce méně kyselém prostředí, do 30 dnů se úplně rozpustí.

 
Tento biologicky odbouratelný nositelný materiál a technologie, by mohly pomoci řešit problém s elektronickými odpady, které představují riziko kontaminace podzemních vod nebezpečnými materiály a jejich následné proniknutí do země. Podle agentury ENDS Europe o elektronickém odpadu v roce 2012 jsme kvůli zastaralosti nahradili 8,3 % spotřebičů oproti 3,5 % v roce 2004. Program OSN pro životní prostředí odhaduje, že v roce 2018 budou lidé generovat více než 50 mil. tun elektronického odpadu.
Koncept biologicky rozložitelné nositelné elektroniky také inspirují problém s ochranou soukromí, jemuž čelíme, když nahrazujeme stará zařízení novými, aby se v nich uložené informace nedostaly do nepovolaných rukou. Tato technologie by mohla být vhodná i pro ukládání citlivých digitálních informací. Uplatnila by se i pro biologické senzory, implantovatelné zdravotnické přístroje a dokonce pro protetickou kůži.
 
Publikováno: 2. 8. 2017 | Počet zobrazení: 2373 článek mě zaujal 435
Zaujal Vás tento článek?
Ano