asseco Aimtec murr

Český mailový „pošťák”, který dobyl svět

Bez e-mailu si už dnešní svět nedokážeme ani představit a aplikace pro správu mailů a e-mailovou komunikaci patří k nejpoužívanějším. Kromě standardních produktů dodavatelů kancelářského softwaru, jejichž součástí je i elektronická pošta, vznikla i řada programů třetích stran, které umožňují tyto produkty rozšířit či vylepšit, případně jich integrovat i více najednou - e-mailoví klienti.

 

Jeden z pozoruhodných produktů této kategorie je i program eM Client, který je dokonce českého původu. Vznikl před 11 lety a dnes, již pod hlavičkou americké firmy, úspěšně konkuruje i Outlooku firmy Microsoft. Pro jeho komplexní funkcionalitu, příjemný design a moderní uživatelské rozhraní si ho oblíbil již více než milion uživatelů a používá ho přes 30 000 firem. eM Client je kompatibilní s Windows od verze XP a s e-mailovými službami jako Gmail, Exchange, iCloud nebo Outlook.com. Nedávno byla na trh uvedena jeho nejnovější, v pořadí již 7. verze, nabízející další novinky a vylepšení.
K hlavním výhodám mailového „pošťáka” patří, že eM Client dokáže všechny e-mailové účty uživatele, včetně kalendářů, kontaktů a úkolů soustředit v rámci jedné aplikace, zajistit soukromí a bezpečnost informací i jejich spolehlivé zálohování. Uživatelé oceňují i pokročilé možnosti třídění a jednoduché a rychlé vyhledávání v různorodých zdrojích.
Program je nabízen ve dvou verzích - základní je zdarma, má však určitá omezení (např. sdružení maximálně dvou e-mailových účtů nebo omezení některých hromadných operací) a i když je pro řadu běžných uživatelů naprosto dostačující, ti náročnější dříve či později sáhnou po plnohodnotné komerční verzi. Pro šetřivé je dobrou zprávou, že firma čas od času nabízí v rámci promo akce možnost získat profesionální nelimitovanou verzi s bohatou nabídkou funkcí za výrazně zvýhodněných podmínek a špičkový mailový klient tak vyjde na necelých 300 Kč - což byl argument, který přesvědčil i mne, čímž se mi rázem otevřela možnost komfortně spravovat z jednoho místa rozsáhlou řadu mailových účtů.
Pro práci s větším počtem e-mailů je klíčová přehlednost, a v nové verzi tak došlo k vylepšením i v této oblasti. Nová verze eM Clienta také umí třídit jakékoli položky (e-maily, kontakty, události, apod.) podle dvou kritérií najednou. Při orientaci v kontaktech pomáhá automatické stahování a zobrazování tzv. avatarů (obrazových reprezentací) z dostupných online zdrojů, při tisku zase vylepšený tiskový náhled. Ve vestavěném editoru lze nově upravovat velikost jakékoli buňky, řádku nebo sloupce či formátování (které je však možné nejen zachovat v původním naformátování textu, nebo vložit jako neformátovaný text, což někdy pomáhá řešit problémy s korektním zobrazováním). Užitečnou funkcí je i automatický náhled obrázků v odkazech v chatu.  

Dobře přehledný nový design získal i kalendář, který patří ke stěžejním částem e-mailové komunikace - vývojáři zapracovali na sdílení událostí a rozesílání pozvánek. V nové verzi je snadnější rovněž sdílení kalendářů a kontaktů na MS Exchange a IceWarp serveru. Přibyla i možnost nastavení automatické odpovědi v nepřítomnosti pro Gmail účty přímo v eM Clientu. Užitečná je možnost naplánovat odeslání zprávy na pozdější určenou dobu. Zpráva se zařadí do složky „K odeslání" a počká v ní až do naplánované doby.
Díky své kompatibilitě s většinou serverových platforem nabízí podporu MS Exchange, Apple i Google technologií (email, kalendář, kontakty, úkoly, chat). V desktop aplikaci je nový eM Client výhodným komunikačním řešením pro firemní prostředí, přičemž výhodou je i podoba ovládání s MS Outlook, což umožňuje jednoduchý přechod a zaškolení. Je připraven pro použití ve firmách (snadné nasazení, podpora centrálního nastavení, pozvánek, sdílených kalendářů apod.) včetně využití v mezinárodním prostředí (intuitivní chat, integrovaný překlad zpráv).  
Pro zvýšení bezpečnosti byla nově přidána podpora technologie PGP (Pretty Good Privacy), která nabízí velmi jednoduchý způsob jak odesílaný e-mail zašifrovat nebo elektronicky podepsat bez nutnosti složitého nákupu certifikátu (jako v případě technologie S/MIME, kterou eM Client podporoval již v předchozích verzích). Bezpečnostní funkce zajišťují, že nikdo kromě příjemce, který disponuje dešifrovacím klíčem, nemá přístup k obsahu e-mailové komunikace - včetně internetového nebo e-mailového poskytovatele. Stejně důležitá jako ochrana dat je i jejich zálohování. Nový eM Client proto nabízí funkci Live Backup - zálohu v reálném čase. Data tak mohou být zálohována automaticky. /kk/

 
Publikováno: 29. 6. 2017 | Počet zobrazení: 1366 článek mě zaujal 234
Zaujal Vás tento článek?
Ano