asseco Aimtec murr

Rychlý SSD disk se sběrnicí PCI Express 3.0

Společnost ADATA představila SSD disk SX7000, novinku v rámci rychle rostoucí značky XPG (Xtreme Performance Gear) nabízející špičkově výkonný PC hardware - produkty s tímto označením překračují přísná testovací kritéria ADATA A+, čímž dosahují nejvyšších standardů pro vynikající stabilitu a výkon celého zařízení.

 
SX7000 je mladším následovníkem a levnější alternativou loni představeného výkonného SSD disku SX8000 s rozhraním M.2, technologií 3D MLC NAND Flash a řadičem SMI 2260, který díky pokročilým technologiím (DRAM Cache Buffer) dosahuje rychlosti až 2,4 GB/s při čtení a 1 GB/s při zápisu i při extrémních požadavcích. Disk se vyrábí ve formátu M.2.2280 z vybraných 3D TLC NAND Flash obvodů doplněných SMI řadičem. Se základními deskami spolupracuje prostřednictvím sběrnice PCI Express 3.0 x4. Splňuje specifikace NVMe 1.2, takže nabídne přenosové rychlosti až 1800 MB/s pro čtení, 850 MB/s pro zápis a 130K /140K IOPS. Model SX7000 je dostupný v kapacitách 128, 256, 512 GB a 1 TB, takže nabídne výhody technologie 3D NAND zákazníkům s různými potřebami a rozpočty.

Nastartuje PC za pár sekund
Stejně jako XPG SX8000, také SX7000 se do stolních počítačů a notebooků připojuje prostřednictvím nízkého M.2.2280 a čtyřvodičového rozhraní PCI Express 3.0 a využívá technologii 3D TLC NAND. Oproti SX8000 je ale dostupnější volbou pro ty, kteří si 3D MLC NAND M.2 disk pořizují poprvé. Díky NVMe 1.2 představuje výrazné zlepšení oproti SSD diskům se sběrnicí SATA a především oproti klasickým pevným diskům. Rychlost čtení je ve srovnání s nimi zhruba 10násobná a bez problémů tím překoná i SATA SSD disky, které obvykle nabízejí rychlosti okolo 500 MB/s pro čtení i zápis. Také hodnoty ukazatele IOPS pro čtení a zápis jsou nejméně o 40 % vyšší než u SATA SSD disků. SX7000 je ideální jako rychlý bootovací disk nebo disk pro uložení operačního systému, protože zkrátí start počítače na pouhých několik sekund. Jako datové úložiště dokáže nabídnout výrazně kratší časy čtení souborů v herních a jiných aplikacích.

Všechny výhody 3D NAND
SSD disky M.2 nejen že překonají výkonem SATA disky, jsou také výrazně energeticky efektivnější a zabírají ve stolních počítačích méně prostoru. Uživatelům notebooků nabízejí nižší spotřebu, a tak zvyšují výdrž na jedno nabití. Ve srovnání s 2D NAND je technologie 3D NAND spolehlivější, rychlejší a má delší životnost. SX7000 se také může pochlubit důsledně ověřeným ukazatelem MTBF (mean time between failures - střední čas mezi poruchami) s hodnotou 2 miliony hodin, což je o 25 % více než u disků s 2D NAND.
Díky technologii SLC Caching je možné využít pseudosingle-level mód (pSLC) pro udržení vysokých přenosových rychlostí i při velké zátěži. DRAM cache dále pomáhá zachovat konzistentní propustnost, zatímco LDPC ECC (low density parity check error correction) chrání data před poškozením, a technologie Data Shaping rovnoměrně dělí zátěž mezi jednotlivé flash buňky, čímž je chrání proti předčasnému opotřebení. Tato kompletní nabídka funkcí pro zvýšení výkonu je navíc podpořena 5letou zárukou.   /kp/
 
Publikováno: 29. 6. 2017 | Počet zobrazení: 1290 článek mě zaujal 271
Zaujal Vás tento článek?
Ano