asseco Aimtec murr

Do temelínského tendru se chystá další zájemce: Korea

V Praze proběhlo 27. dubna první Česko-korejské fórum dodavatelů pro jaderný průmysl, které uspořádala společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). Ta se v současnosti uchází o zakázku dostavby českých jaderných elektráren.

 

Prezident a CEO společnosti KHNP Lee Kwan-sup a přední manažeři KHNP jednali s vrcholnými zástupci českých dodavatelů pro jadernou energetiku, včetně Aliance české energetiky, o budoucí spolupráci.
Korejská republika vstoupila do atomového byznysu sice později než tradiční jaderné mocnosti jako USA, Rusko, Francie či Kanada, ale velmi rychle se vypracovala mezi přední dodavatele systémů jaderné energetiky. Dnes její systémy představují světovou špičku a Korea je plnohodnotným členem elitního klubu zemí schopných dodávat tyto investiční celky v komplexním rozsahu jejich celkového životního cyklu od vyprojektování až po výstavbu, údržbu a zajištění recyklace či likvidace vyhořelého jadrného paliva. Počáteční éra rozvoje korejského jaderného průmyslu byla spojena s úzkou spoluprací s firmou Westinghouse. Korea se snažila dosáhnout technologické nezávislosti, což se podařilo v roce 2010, a dnes vyvíjí a exportuje svou vlastní jadernou technologii. Podle vyjádření představitelů KPHN se ve světě staví během každého 1,5 až dvou let jaderná elektrárna založená na korejském projektu a technologiích - nyní je jich už 25 v provozu, 9 ve výstavbě a další čtyři se plánují.

Pro Česko i svět
Pro český projekt chce KHNP nabídnout své 1000MW reaktory APR+ (Avanced Power Reactor) nejnovější generace III+ s rozšířenými bezpečnostními prvky vyžadovanými moderními předpisy. Prezident a CEO KHNP nabídl i možnost zapojení českých firem do výstavby dalších jaderných elektráren v zahraničí. „Jsme připraveni lokalizovat velkou část našeho dodavatelského řetězce a českým firmám, jejichž služby jsou dlouhodobě na špičkové úrovni, můžeme zároveň nabídnout účast na našich dalších mezinárodních projektech,“ říká Lee Kwan-sup.
Kromě tohoto faktoru, který bude i jednou z podmínek, jež budou muset zájemci o dostavbu temelínské JE splňovat, což by pro KHNP neměl být podle jejích představitelů problém, hodlá firma upoutat zájem české strany i pokročilou technologií a bezpečnostními parametry. V neposlední řadě i dodržováním plánovaného harmonogramu projektu, což v dosavadní historii výstavby jaderných elektráren bývá spíše výjimkou - projekty se v reálu často výrazně opožďují oproti původním záměrům. „Zakládáme si na tom, že naše projekty dodržují časový harmonogram výstavby i sjednaný rozpočet. Spolehlivost našich řešení ilustruje současná výstavba jaderné elektrárny Barakah ve Spojených Arabských Emirátech, která probíhá s dodržením časového plánu i rozpočtu, přestože je stavěna v extrémních, klimaticky velmi nepříznivých podmínkách“ uvedl Lee Kwan-sup s tím, že firma je schopna díky svému unikátnímu know-how nabídnout výborné parametry a kvalitu při zkrácení dodací doby.
Korejské firmy zapojené do jaderného průmyslu již spolupracují s českými strojírenskými výrobci. KHNP, která již zřídila v Česku své zastoupení, hodlá např. navázat na loni zahájenou spolupráci se Škodou Praha, Doosan Heavy Industries zase spolupracuje s Doosan Škoda Plzeň a pro podporu své účasti v temelínském tendru nabízejí korejské společnosti možnost zapojit české firmy do svých dodavatelských systémů včetně možnosti vybudovat ve spolupráci s nimi celý dodavatelský řetězec a servisní zajištění a zřízení základny pro export do třetích zemí. Spolupráce by se tak nemusela omezit jen na projekty v České republice. Od Škody Praha a dalších českých podniků očekává pomoc s úpravou korejských reaktorů o výkonu 1000 a 1400 MW na standard EU, protože KHNP je kromě ČR aktivní také v dalších evropských zemích - ve Finsku, na Slovensku, v Polsku a na Ukrajině. České firmy by se tak mohly podílet i na dalších zahraničních zakázkách. V některých případech by mohlo jít i o spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje, či na certifikačních procesech.

Uspějí jen nejlepší
To ovšem není, stejně jako možnost dostat se mezi licencované dodavatele korejského jaderného průmyslu, tak jednoduché. Dodávky musí vyhovovat poměrně přísným předpisům a nárokům na kvalitu v širokém spektru výrobků určených pro jaderné elektrárny, a to od samotných klíčových prvků pro jaderné reaktory, chladicí systémy přes transformátory, kabeláž, ocelové tyče či beton používaný při stavbě až po takové detaily, jako jsou např. příchytky na toaletách (ty spadají konkrétně do balíčku „životní prostředí”). I dodavatelé jsou děleni do tří různých kategorií.
V programech KHNP a korejské energetické společnosti KEPCO hraje mimořádně významnou roli právě certifikace, v případě jaderného průmyslu je udělována dodavatelským firmám na 4 roky a k jejímu získání je potřeba splnit řadu náročných požadavků. Zájemci o spolupráci s korejským jaderným průmyslem, resp. o dodávky pro něj, musí absolvovat řadu certifikačních procedur a získat zařazení do některé ze tří základních skupin, podle nichž jsou kategorie produktů strukturovány. Základem je kategorizace do skupin Q, A a S. Do první, nejvyšší, patří výrobky s přímou vazbou na jaderné technologie používané v elektrárnách a při jejich výstavbě týkající se jaderné bezpečnosti. Zde je vyžadována nekompromisní kvalita. To ostatně platí i o většině kategorie A reprezentující prvky, které nesouvisí přímo s jadernou bezpečností. Třetí skupina s označením S zahrnuje vše ostatní nespadající do dvou výše uvedených kategorií. To je nabízeno formou tzv. balíčků.
Budou čeští dodavatelé schopni splnit tyto požadavky? Zástupci českých průmyslových firem jsou přesvědčeni, že ano. „Cílem Aliance české energetiky, která sdružuje třináct předních strojírenských společností, je získat širší uplatnění českých firem v dodávkách pro energetiku. Velmi si tak ceníme nabídky společnosti KHNP podílet se kromě dostavby českých jaderných elektráren také na jejích projektech v zahraničí. České firmy jsou podle nás plně konkurenceschopné i v globálním měřítku a naše aliance je připravená spolupráci s KHNP dále prohlubovat,” říká generální ředitel Škoda Praha a předseda výboru Aliance české energetiky Peter Bodnár.

 
Publikováno: 29. 6. 2017 | Počet zobrazení: 1157 článek mě zaujal 230
Zaujal Vás tento článek?
Ano