asseco Aimtec murr

Leningradská JE-2 se chystá ke spuštění

V Rusku se připravuje ke spouštění 1. blok Leningradské JE-2, která by neměla unikat naší pozornosti. Jde totiž o referenční blok pro projekt, který byl nabízen v tendru na rozšíření jaderné elektrárny Temelín, a pro projekty jaderné elektrárny Hanhikivi ve Finsku a Pakš v Maďarsku.

 

Na její výstavbě se podílejí i české firmy a nové projekty v Evropě pro ně otevírají další potenciál.

Reference pro potenciální nové VVER v Česku
V únoru zahájila ruská korporace pro atomovou energii Rosatom komerční provoz 1. bloku Novovoroněžské JE-2 jako vůbec prvního bloku generace III+ na světě. Tento blok má stejně jako Leningradská JE-2 reaktor typu VVER-1200, ale elektrárny se vzájemně liší typovým projektem, který byl použit. V rámci struktury Rosatomu působí v roli generálních projektantů dvě společnosti a projekty jednotlivých elektráren se dělí mezi ně.
Atomenergoprojekt má na starosti Novovoroněžskou JE-2 s bloky typu V392M a dále indickou JE Kudankulam a tureckou JE Akkuyu. Petrohradský Atomprojekt potom připravuje projekty Leningradské JE-2 s bloky typu V491 a běloruskou Ostrověckou JE, finskou JE Hanhikivi a maďarskou JE Pakš 2. Stejného typu byl i projekt nabízený česko-ruským konsorciem v tendru na rozšíření jaderné elektrárny Temelín.

Stovky testů před spuštěním
V polovině dubna 2017 přešel 1. blok Leningradské JE-2 z fáze stavební a montážní k etapě studených a horkých zkoušek. Znamená to, že všechny důležité komponenty již byly namontovány a nyní bude postupně testována správnost jejich instalace a jejich funkčnost. Celý proces má trvat 72 dní a obnáší přes stovku dílčích testů.
Důležitou součástí studených zkoušek jsou hydraulické testy, kdy pracovníci elektrárny natlakují primární okruh demineralizovanou vodou a zkontrolují těsnost všech svarů. Ač se této fázi říká studená, voda má teplotu kolem 120 °C. Během horké fáze proběhne 100hodinová zkouška, která prověří provoz hlavních cirkulačních čerpadel při teplotě vody 260 °C.
Výsledky těchto zkoušek zkontroluje ruský dozorný úřad Rostechnadzor, a pokud s nimi bude spokojen, vydá povolení k zavezení jaderného paliva do reaktoru, tedy k fyzikálnímu spouštění.

Podíl z Česka
Součástí dodavatelského řetězce pro jadernou elektrárnu Leningradská 2 jsou také české firmy. Například opavská armaturka Arako dodává od roku 2008 speciální armatury pro jadernou energetiku, holýšovská Kabelovna Kabex dodala kabely a lutínská Sigma Group cirkulační čerpadla pro technickou vodu důležitou a další čerpací agregáty.
Některé z těchto firem se společně s dalšími zapojily i do podobného projektu v běloruské Ostrověcké elektrárně. Seznam českých dodavatelů čítá celkem 12 firem, mezi které patří jak armaturky, tak sklárny a dodavatelé potrubí a laboratorního vybavení.
Julia Dolgusheva, výkonná ředitelka společnosti Arako, komentuje dodávky pro Rosatom: „Největší část dodávek pro Leningradskou JE-2 proběhla v letech 2014 - 2016, kdy bylo dodáno přes 1000 ks speciálních armatur pro použití v jaderné energetice. Zároveň jsme dodávali armatury také pro další jaderné elektrárny - dodávky speciálních armatur pro JE ruského typu představují dlouhodobě největší podíl na realizaci firmy Arako. V loňském roce jsme např. ukončili velký projekt na dodávky armatur pro 2. blok Novovoroněžské JE a dále realizovali několik dalších, menších dodávek pro jiné ruské JE. V roce 2016 jsme také zahájili práce na velmi významném projektu - dodávky armatur pro Běloruskou JE, jehož nejaktivnější fáze bude probíhat letos. Věřím, že naše spolupráce na projektech Rosatomu po celém světě bude úspěšně pokračovat i nadále.“
„Naši kabelovou produkci pro ruské jaderné elektrárny realizujeme přes partnery v Rusku, kteří ji dále dodávají do jednotlivých elektráren. V minulosti byly naše kabely dodávány do Leningradské JE v ročním objemu zhruba 400 000 eur a nyní probíhají dodávky do Rostovské JE v Rusku, Tianwan v Číně a Ostrověcké v Bělrousku,“ vysvětluje Zdeněk Tošner, obchodní ředitel pro export společnosti Kabelovna Kabex.
„Sigma Group je dlouholetý dodavatel čerpací technologie pro ruské jaderné bloky VVER, včetně systému VVER-1200, který Rosatom nabízí pod názvem MIR 1200. Realizace těchto projektů probíhá v Pakš 2 v Maďarsku a Hanhikivi ve Finsku a Sigma v nich vystupuje jako jeden z nejvýznamnějších dodavatelů technologického zařízení formou komplexních dodávek. Připravovány jsou nabídky na dodávky zařízení a služeb pro jaderný i konvenční okruh elektrárny, konkrétně jde o systém doplňování kyseliny borité a to jak nízkotlaké tak vysokotlaké a technologické celky technické vody důležité, chladicí vody a další obslužné okruhy,“ uvádí Milan Šimonovský, předseda představenstva Sigma Group.
Vladislav Větrovec

 
Publikováno: 29. 6. 2017 | Počet zobrazení: 1463 článek mě zaujal 269
Zaujal Vás tento článek?
Ano