asseco Aimtec murr

Novinky a premiéry na veletrhu ComVac 2017

Na Hannoverských průmyslových veletrzích se jednou za dva roky koná také veletrh ComVac, kde výrobci kompresorové techniky představují světovému trhu premiérové uvedení řad nových produktů. Nabízíme výběr nejzajímavějších z nich.

 

Firma Pneumofore představila světově největší vzduchem chlazený kompresor s rotačními lopatkami A400.4 s nominálním výkonem 250 kW. Řada A, jejíž součástí zmíněný kompresor je, nabízí tlakový rozsah od 2,5 do 10 bar (g) a kapacitu od 67 do 5360 m3/h při 50 Hz. Vzduch místo vodního chlazení, odolnost a robustní konstrukce, možnost snadné instalace a vysoká účinnost nabízí podle výrobce uplatnění pro jakékoliv průmyslové potřeby.
Italská společnost Betico uvedla v oficiální premiéře nové kompresory řady ER 22 - 37C VF, připravené pro inteligentní řízení více strojů současně. Jsou určené pro střední firmy a kompresory řady ER 45 - 75C VF pro střední až velké podniky, navržené pro nepřetržité pracovní nasazení s maximální efektivitou. Na opačném konci profitového portfolia je další premiérová novinka - kompresory ER 5 - 15C VF pro menší dílny a provozy vyžadující dodávky kvalitního stlačeného vzduchu za přijatelné náklady.
V expozici Bauer Kompressoren se předvedly kompresory nové řady MINI-VERTICUS & VERTICUS pro stacionární vysokotlaké systémy. Jsou konstruovány pro kompresi vzduchu, dusíku a jako plynotěsné modely vzácných plynů. Mohou být dodávány také jako systémy pro zvýšení tlaku v nasávání. Disponují novým designem a výrazně tišším provozem s možností připojení k smartphonu s B-APP.
Firma Boge kromě faceliftu kompresorů řady C s motory IE4 a frekvenčně řízenými ventilátory, s nimiž lze snižovat spotřebu energie, představila i prototyp 4. generace šroubového kompresoru S-4. K jeho silným stránkám patří významná úspora energie, tichý provoz díky efektivní zvukové izolaci a snadná údržba.
Americký výrobce Sullair uvedl na veletrhu svou novou řadu LS, která představuje jeden z nejvýznamnějších produktových milníků v historii firmy. Obsahuje nejnovější inovace, včetně nové patentované vzduchové koncovky, novou technologii elektronického spirálového ventilu a nový 10" barevný dotykový monitor. Také množství funkcí již ve standardním vybavení včetně plného krytu, startéru Wye Delta, bezztrátového vypouštění a fázového monitoru. Kromě toho je řada LS první, která zavádí technologii dálkového monitorování Sullair AirLinx.
V čínském pavilonu se představila zajímavá novinka firmy Wenling Xinlei Air Compressor s označením Xinlei XLPM10ATD. Pod suchým kódovým označením se skrývá pozoruhodné zařízení kombinující v jednom přístroji kompresor, sušičku a vzduchovou nádrž. Dalším z premiérově představených produktů tohoto čínského výrobce je synchronní šroubový vzduchový kompresor s permanentním magnetem XLPM50A, který využívá principu, že většina pracovních podmínek systému měniče kmitočtu je nižší než jmenovité otáčky práce. Kontrastní šum a opotřebení jsou sníženy, což prodlužuje servisní intervaly a životnost zařízení. Řada synchronně integrovaných strojů s permanentními magnety může za stejných pracovních podmínek ušetřit 6 - 9 % energie ve srovnání s běžnými frekvenčními stroji, a oproti běžné frekvenční konverzi lze dosáhnout až 35% úspory energie.
Nové kompresory představila i italská firma Ultraceco v podobě modelů SC a ESW. Řada SC zahrnuje spirálové, zcela bezolejové kompresory, určené pro průmyslové, potravinářské, laboratorní a lékařské aplikace. Řada ESW Colossus je následovníkem inovativních pístových kompresorů Ultra Controlo se zaměřením na lékařské aplikace. Jde o robustní a vysoce účinný bezolejový kompresor s dlouhou životností a snadnou údržbou. Obě technologie mohou být doplněny zařízeními pro úpravu vzduchu a sušičkou, což zajistí, že stlačený vzduch má pro daný účel ideální kvalitu.
Atlas Copco Airpower představil své rotační šroubové kompresory GA 90+ -160+ / GA 110 - 160 VSD vybavené nejnovější generací rotačních šroubů se vstřikováním oleje pro delší životnost a bezporuchový provoz. Řada integrovaných technologií s variabilní rychlostí (VSD) a systémy pro obnovu energie přinášejí značné úspory energie a snížení provozních nákladů. Centrální regulátor ES propojuje všechny kompresory a sušičky a snižuje celkové tlakové pásmo pro dosažení dalších úspor energie.
Firma BEKO Technologies prezentovala chladicí sušiče řady DryPoint RA, které automaticky upravuje svůj výkon podle požadavků na odběr stlačeného vzduchu. To umožňuje snížit provozní náklady na částečné zatížení až o 70 % ve srovnání s konvenčním chlazením sušičky. Technologie se používá tam, kde systémy a výrobky stlačeného vzduchu vyžadují ochranu před kondenzáty a kontaminací. Sušení je dosaženo chlazením vzduchu, což vede ke kondenzaci, která se pak vypouští bez ztráty stlačeného vzduchu, vzduch se poté znovu ohřeje a relativní vlhkost vysušeného vzduchu se sníží pod 30 %. Množství energie použité v tomto procesu se liší podle požadovaného výkonu při sušení, čímž se dále snižují energetické náklady.
Společnost Kaeser Kompressoren SE představila novou generaci rotačních šroubových kompresorů řady DSD s motory splňujícími normu IE4. K dispozici je pro průtoky od 14 do 25 m3/min. Přinášejí vylepšený výkon až o 9 %, stejně jako až o 6 % vyšší průtoky než předchozí modely.
Další novinkou v expozici Kaeser byla nová řada šroubových dmychadel DBS s výkonem od 15 do 37 kW a průtoky od 4 do 22,5 m3/min. V současné době jsou nejúčinnějšími systémy svého druhu na trhu. Nabízejí až o 35 % vyšší účinnost než běžná rotační dmychadla a také úspory energie v dvojciferném rozsahu v porovnání s běžně dostupnými šroubovými turbodmychadly.
Pod označením Contain-Air uvedla firma kompletní mobilní stanici na výrobu stlačeného vzduchu umístěnou v kontejneru. Jde o tichou a účinnou kompaktní jednotku s odolným kompresním rotačním šroubovým bezolejovým kompresorem s integrovanou rotační sušičkou schopnou dodávat stlačený vzduch bez oleje kdekoli. Toto řešení je podle výrobce ideální pro aplikace, které vyžadují stlačený vzduch nejvyšší kvality, včetně náročných farmaceutických provozů.
/red - Hannover/

Údržba nové generace - prediktivní
Praktické využití možností technologií Průmyslu 4.0 představily společnosti  Kaeser Kompressoren a Sigma Smart Air v podobě službu, která zajišťuje prediktivní údržbu, maximální energetickou účinnost a dostupnost přívodu stlačeného vzduchu. Aby mohli uživatelé využívat provozních, servisních a energetických dat v reálném čase pro stlačený vzduch, musí být "inteligentní", tj. musí být propojeni prostřednictvím ethernetové sítě Sigma Network řízené systémem Sigma Air Manager 4.0. V konceptu Sigma Smart Air propojuje fyzický svět s virtuálním v rámci strukturního modelu, ve němž je konkrétní fyzická vzduchová stanice, konfigurovaná podle požadavků operátora. Ta je reprezentována identickým "digitálním dvojčetem", kde je možné na základě provozních dat v reálném čase nejen sledovat stav přívodu stlačeného vzduchu, ale také zjišťovat jeho provozní stav. Tak mohou být potenciální poruchy zjištěny předem a může být automaticky zahájena odpovídající údržba.

 
Publikováno: 29. 6. 2017 | Počet zobrazení: 1293 článek mě zaujal 289
Zaujal Vás tento článek?
Ano