Aimtec hnv murr

Okuma Europe v roce 2017

Pro rok 2017 přichystala společnost Okuma Europe řadu novinek a vylepšení. Jaká je situace na evropském trhu? Jaký vývoj lze očekávat v souvislosti s iniciativou Průmyslu 4.0 a co lze očekávat od hybridních strojů, které kombinují tradiční a aditivní výrobu?

 

Okuma Europe sídlící v německém Krefeldu právě prošla rozšířením svých aktivit v oblasti servisního zabezpečení strojů pracujících na evropském kontinentu.
Zdvojnásobení skladovacích prostor bylo provedeno s cílem zlepšit a rozšířit servisní činnosti. Přestože je jedním z mála výrobců obráběcích strojů, kteří nabízejí tříletou záruku na veškerá vřetena, není vyloučena nutnost výměny vřetena po kolizi zapříčiněné chybnou obsluhou stroje. Dříve bylo nutné posílat všechna poškozená vřetena do Japonska na opravu. Nyní je k dispozici asi 200 vřeten na skladě a rychlost reakce se výrazně zvýšila. Servisní činnost je nedílnou součástí aktivit Okumy a jednou z priorit zacílenou na zvyšování kvality poskytovaných služeb.
Rok 2016 byl po obchodní stránce úspěšný zejména v Itálii díky vládou sponzorovaným odpisovým příležitostem. Tradičně silná je pozice Okumy v Rusku, které je velkým a důležitým trhem. Přestože i zde byl zaznamenán pokles objednávek v posledních 12 měsících, jsou výsledky podnikání v této zemi stále relativně dobré, a to navzdory všem sankcím i současnému politickému napětí. Obchodní činnost ve Velké Británii je překvapivě stabilní. Doposud nebyly zaznamenány žádné nežádoucí účinky Brexitu. Podnikání mimo EU bude samozřejmě stále těžší a bude to platit i o Spojených státech, pokud budou prosazena dovozní cla.
Celkem prodává společnost Okuma v Evropě okolo 1000 strojů ročně. Německý trh se v současnosti nevyvíjí příliš dynamicky. Poptávka by mohla být vyšší. Některé evropské státy mají fondy EU, motivační programy, které finančně podporují velké projekty a umožňují společnostem, aby nakupovaly třeba 20 strojů najednou. V Německu je většina investic financovaných podniky samotnými, a přestože se často vyskytují další možnosti financování, není celkový zájem  investovat v Německu nijak vysoký.

Okuma a iniciativa Průmysl 4.0.
Je třeba předeslat, že stroje Okuma, respektive jejich řídicí systémy, mají otevřenou strukturu a podporují implementaci nejrůznějších firemních i zákaznických softwarů. Před třemi lety Okuma Europe rozšířila tým o nové pracovníky se zaměřením na Průmysl 4.0, protože se začal projevovat zájem zákazníků o integraci strojů do vlastních podnikových informačních systémů. Dnes pracuje tým vývojářů softwaru na řadě zákaznických řešení v této oblasti. V průběhu „Dnů otevřených dveří“ bylo předvedeno například monitorování stavu stroje, které je k dispozici jako softwarový balíček.
Systém umožňuje uživatelům jednoduše připojit všechny stroje Okuma, které používají ve výrobě a nejsou příliš staré, do sítě. Uživatelé tak získávají snadný a bezpečný přístup ke strojům přes internet. Jedná se v podstatě o standardní řešení pro všechny zákazníky. Systém je ale také koncipován tak, aby mohl být přizpůsoben pro specifické zákaznické požadavky. Lze na něm programovat a konfigurovat rozhraní a také do něj integrovat zařízení jiné provenience přes protokol MT Connect.

Hybridní stroje postupně získávají významné místo na trhu. Na výstavě JIMTOF 2016 představila Okuma nové víceúčelové stroje MU-6300V Laser EX a Multus U3000 Laser EX, které kumulují frézování, soustružení, broušení, laserové kalení a aditivní proces (LMD) v jednom stroji.
Vývoj této aplikace proběhl ve spolupráci s japonským uživatelem ze sektoru letectví. Zejména v leteckém průmyslu, ale také ve všeobecném strojírenství, spolupracuje Okuma se společnostmi, které mohou používat stroje s kombinovanými schopnostmi kalení, broušení, frézování a navařování z praktických důvodů.
V hromadné výrobě dává samozřejmě větší smysl oddělit jednotlivé procesy, ale pokud jde o výrobu jednotlivých součástí, které nemohou být vyrobeny konvenčním způsobem, jako je turbinová lopatka nebo vložka do formy s vnitřním chlazením v blízkosti vnějšího pláště, může se stát hybridní stroj nejlepší volbou.

 
Publikováno: 25. 5. 2017 | Počet zobrazení: 1809 článek mě zaujal 413
Zaujal Vás tento článek?
Ano