Aimtec hnv murr

PaaS má mnoho podob

Poslední roky přinesly v oblasti IT řadu novinek v oblasti cloudu a nástrojů nabízených už ne jako klasický produkt fyzicky instalovaný v rámci firemní IT infrastruktury u zákazníka, ale nabízený formou služby, kterou si zákazník (uživatel) objednává v rozsahu a parametrech podle svých aktuálních konkrétních potřeb (charakterizované typickým znakem aaS - “as a Service”). Cloudové technologie se tak dnes dělí na řadu kategorií. Jednou z nemladších je „platforma jako služba“ (PaaS).

 

Cloud v podobě PaaS můžeme zařadit někam mezi SaaS (Software as a Service) a IaaS (Infrastructure as a Service). V případě SaaS se outsourcuje celé prostředí včetně softwarové a aplikační vrstvy, podnik se stává uživatelem pronajímané aplikace přístupné přes web. Přístup IaaS znamená outsourcing hardwarové infrastruktury (výpočetní výkon a úložiště), přičemž software zůstává plně v režii zákazníka. Různé modely se samozřejmě hodí pro různé typy zákazníků; typicky pro menší firmu může být nejjednodušší se zbavit co nejvíce starostí s IT a využívat SaaS. IaaS má zase speciálně smysl pro firmy provádějící výpočetně náročné operace nebo potřebující ukládat velké množství dat.

Důraz na rychlost inovací
A pro koho se hodí třetí a stále populárnější model, tedy platforma jako služba? PaaS bývá nejčastěji charakterizován jako nabídka (outsourcing) testovacího a vývojového prostředí. I když může přinést úsporu nákladů, hlavní deklarovanou předností je rychlá reakce na změny, považovaná dnes za jednu z hlavních konkurenčních výhod.
Poskytovatel PaaS dává k dispozici zajištěné a předkonfigurované prostředí, kde se stará o rutinní údržbu (hardware, úložiště, operační systém, databázový software, zálohování, aktualizace, údržba, optimální nastavení...), zákazník si zde ale ponechává plnou kontrolu nad tím, jaké operace zde bude provádět. PaaS má v tomto blíže k IaaS, hodí se pro podniky, u nichž je IT, vývoj a neustálé inovace při práci s daty základem jejich podnikání. Zbavují se pouze odpovědnosti za procesy, které by inovace zdržovaly. Stejně tak jako v případě jiných cloudů se i u PaaS platí pouze za „zkonzumované“ služby, což snižuje nutnost vstupních investic i riziko neproduktivního předimenzování IT prostředí.

Od vývoje po Big data
Jako typické činnosti v PaaS cloudu se nejčastěji uvádí vývoj a testování nových aplikací, integrace (tradiční podnikové systémy v režimu on-premise, nové, např. mobilní nadstavby v Cloudu) nebo prostě levné testování nových verzí komplexních produktů. Poskytovatel zajistí oddělení vývojového, testovacího i produkčního prostředí, šablony i spravované služby; to mj. znamená, že nad celým prostředím jsou v ideálním případě k dispozici nástroje pro řízení, které zajišťují přehlednost všech procesů.
Zprovoznit nový aplikační server nebo databázi v režimu PaaS trvá opravdu jen pár minut - dost podstatný rozdíl oproti instalaci na vlastní infrastruktuře. Nabídka PaaS se dnes ovšem zdaleka neomezuje na vývojová prostředí v podobě jednotlivých programovacích jazyků, databází či aplikačních serverů. Pomocí PaaS lze efektivně řešit migrace aplikací mezi různými formami cloudu a vlastní infrastrukturou.
V poslední době se velmi rozvíjí oblasti využití PaaS pro úlohy Business Intelligence, strojového učení či zpracováním velkých objemů dat (včetně nestrukturovaných dat z internetu věcí či sociálních sítí). Podniky zde opět mohou používat své již vyvinuté nástroje a postupy, ale cloud při tom odlehčí jejich vlastní infrastruktuře. Big data často představují obrovskou zátěž, ať už jde o jejich extrakci, slučování, obohacování, transformace nebo přesuny - zejména požadují-li se i zde výstupy v reálném čase.
Na nedávné konferenci představila společnost Oracle nové PaaS služby, které podnikům umožňují snadno vyvíjet, přesouvat, řídit a propojovat cloudové aplikace. Zajímavostí pro výrobní segment je vedle rozsáhlé nabídky služeb v oblasti Big data a analytiky např. i služba Oracle Internet of Things Cloud Service, která umožňuje zákazníkům nasazovat předpřipravené aplikace pro Internet věcí (IoT), ať už jde o sledování aktiv (Asset Monitoring), výroby (Production Monitoring) nebo vozového parku (Fleet Monitoring). Služba přináší zjednodušení konektivity mezi zařízeními, protože podporuje virtualizaci zařízení, streaming dat i prediktivní analýzu. Kombinuje data právě sbíraná ze zařízení se souvisejícími kontextuálními daty v aplikacích ERP a CRM včetně využití již existující interakce s dalšími aplikacemi včetně Oracle Service Cloud, Oracle E-Business Suite, Oracle JD Edwards a Oracle PeopleSoft.

 
Publikováno: 24. 2. 2017 | Počet zobrazení: 2042 článek mě zaujal 398
Zaujal Vás tento článek?
Ano