hnv murr

Düsseldorf v plastovém opojení

Tak jako je podzim v Bavorsku tradičně zasvěcen pivu a Oktoberfestu, hostí půlmilionová metropole průmyslového srdce Německa, spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, každé tři roky v tomto období veletrh s prostým názvem: K.

 

Pro nezasvěcené poněkud záhadné označení lze dešifrovat jako synonymum pro německé slovo Kunstoff, neboli označení pro věci vyráběné z umělých hmot, a jde o hlavní světovou událost v oblasti plastikářského průmyslu.
Vzhledem k tomu, že veletrh K se koná jednou za tři roky, byl letošní ročník - jak jinak - především ve znamení Průmyslu 4.0, tématu, které od doby, kdy se největší událost plastikářského a gumárenského oboru konala v roce 2013 naposled, zcela ovládlo oblast průmyslové výroby. K dalším dominantním tématům, rovněž úzce souvisejícím s Průmyslem 4.0, patřily na K 2016 energie a účinnost zdrojů a nové materiály, ekologické plasty a inovativní recyklační koncepty, a samozřejmě další z významných současných trendů: aditivní výroba, které byla věnována sekce „3D fab + print“ v hale 4.
Veletrh zaznamenal vysokou návštěvnost - na 230 000 profesně zaměřených návštěvníků z celého světa, kteří se přišli seznámit s nabídkou téměř dvou tisícovek (1926) vystavovatelů. Hlavní náplň expozic tvořily stroje a zařízení pro plastikářský a gumárenský průmysl, které zabíraly největší výstavní plochu a také většina návštěvníků, plné dvě třetiny, se zajímala právě o tento segment. Nechyběl samozřejmě žádný z významných výrobců v branži a řada z těchto zařízení si na K 2016 odbyla svou oficiální premiéru.

V hlavní roli stroje...
K hlavním protagonistům patřila především značka Arburg se svým hybridním vstřikolisem Allrounder 1120, nebo rakouská firma Engel, která uvedla na trh novou generaci vstřikolisů řady Victory a duo, vyznačující se vysokou přesností a efektivitou s důrazem na ergonomii. Düsseldorfský veletrh byl také příležitostí představit poprvé světu novou automatizační jednotku easiCell, vyvinutou v dceřiné firmě Engel Automatisierungstechnik.
Své novinky představila i společnost Kraus Maffei, k těm hlavním patřila zejména nová řada elektrických strojů PX s modulárním designem umožňující velkou flexibilitu při konfiguraci forem a nabízející díky integrované servohydraulice větší rychlost vstřikování i vstřikovací jednotky a volbu mezi hydraulickým nebo elektrickým injektorem. Hlavními charakteristikami nové řady jsou plně elektrická upínací jednotka a upínací síla od 500 do 2000 kN i možnost individualizované kombinace vstřikovacích a upínacích jednotek.
Značka Wittmann Battenfeld premiérově představila na veletrhu svůj nový granulátor G-Max. Kompaktní zařízení s vysokou energetickou úsporností a malými prostorovými nároky i nižší hlučností má zcela nový koncept řízení pomocí dálkového ovládání, které nahradilo tradiční elektrickou ovládací skříňku a umožnilo vybavit stroj ve standardu funkcemi, jež jsou u klasické koncepce nedostupné. Řada zahrnuje tři různé modely (G-Max 12, G-Max 24 a G-Max 33) odlišující se svou kapacitou. Firma uvedla i první stroj z řady vysoce dynamických zařízení s označením EcoPower Xpress, konkrétně model 400/1000+. Jde o plně elektrický stroj na vysokorychlostní vstřikování, určený pro výrobu tenkostěnných produktů a obalový průmysl. Vyznačuje se extrémně vysokou energetickou efektivitou, o níž se zasloužilo i dynamické řízení vstřikovacích os a využití servomotorů. Kromě strojů samotných představila firma i svůj nový řídicí systém pro robotizované výrobní procesy R9, všechny robotické jednotky Wittmann budou od roku 2017 dodávány s novým systémem R9 TeachBox.
Nechyběli samozřejmě ani zástupci asijské konkurence, kteří sice nepatří mezi v Evropě příliš známé značky, ale intenzivně se snaží proniknout i na tento trh. Poprvé tak v Düsseldorfu představila své velké stroje např. japonská firma JSW. Šlo o plně elektrické vstřikolisy pro automobilové interiéry J850AD-3900H a J55AD-60H. Korejská firma Woojin Paimm vsadila na spolupráci s evropskými konstruktéry a představila nové modely vstřikovacích strojů vyvinutých v Evropském vývojovém centru Woojin Austria, které zohledňují požadavky evropských zákazníků. Řídicí systém vznikl např. ve spolupráci s firmou B&R, o hydrauliku se zasloužili specialisté z firem Parker Hannifin a Dorninger. Tohoto korejského výrobce reprezentovaly na veletrhu kloubový vstřikolis se servopohonem TH280SA5, plně elektrický model TE280A5, dvoudeskový vstřikolis DL650A5 a vertikálny vstřikovací lis VH75.

...a nové progresivní materiály
Další velkou skupinu vystavovatelů tvořili výrobci a dodavatelé materiálů pro plastikářský průmysl. K tradičním patří značky jako BASF, DuPont, Sabic či Lanxess, aj. s jejichž novinkami vás průběžně seznámíme v následujících vydáních, ale i nové dynamické firmy. Podstatná část z jejich produkce určené pro průmyslovou výrobu je zaměřena na lehké, vysoce odolné materiály (např. speciální termoplasty), nacházející uplatnění zejména v automobilovém a leteckém průmyslu, ale i obalové technice, stavebnictví a architektuře. Typickým příkladem mohou být odolné a transparentní směsi Plexiglas a Pleximid německé firmy Evonik vhodné např.  pro výrobu čoček do LED světlometů, nebo nové vysoce tepelně odolné polyamidy a termoplastické kompozity společnosti Lanxess pro olejové vany, vzduchová potrubí, a části motoru vystavené vysoké vlhkosti a teplotám.
Nové, stále vylepšované materiály vyvíjené z polyamidů, polystyrenů, termoplastických elastomerů a polyakryletherketonů zajišťují, že vyráběné produkty mohou nejen splňovat nejvyšší standardy kvality, ale umožňují vytvářet i velmi složité, ale přitom lehké a mimořádně stabilní struktury. To otevírá nové možnosti kreativity pro konstruktéry a designéry, a umožňuje výrobu v malých dávkách v reálných nákladech a naopak sériovou výrobu s velmi vysokou mírou personifikace.
Mimořádný význam mají tyto nové materiály i pro aditivní výrobu, kde prvky vyráběné na 3D tiskárnách z plastů se specifickými, na míru připravenými vlastnostmi začínají ve stále větší míře nahrazovat klasické součástky vyráběné z kovů a slitin pomocí konvenčních metod.

Kompletace během vstřikovacího cyklu
U nového hybridního vstřikovacího lisu Allrounder 1120 H, který představila firma Arburg ve světové premiéře, šlo z pohledu výrobce vlastně o premiéry tři. Poprvé se oficiálně představily: nová velikost, nový design a také zcela nový řídicí systém Gestica. Tento největší vysokovýkonný vstřikovací stroj s uzavírací silou 6500 kN a velikostí vstřikovací jednotky 4600 je spojením vysoké rychlosti a přesnosti s hydraulickým výkonem a dynamikou. Stejně jako estetický vzhled stroje, moderní barevné řešení a tvar, tak i kvalitní design zvyšuje funkčnost a výrazně zdokonaluje ergonomii stroje. Zásadní novinkou byl inovativni vizionářský řídicí systém Gestica, který rovněž přináší do tohoto segmentu výrobních zařízení novou dimenzi díky svému vzhledu a způsobu ovládání podobnému chytrým telefonům. Přejímá všechny výhody osvědčeného průmyslového řídicího systému Selogica, ale umožňuje snazší a intuitivnější ovládání. Záznamy dat z řízení Gestica i ze systému Selogica jsou plně kompatibilní a hierarchická struktura i grafické programování zůstávají stejné.
Vystavovaný stroj prokázal své schopnosti v kontextu inovativních řešení, kdy na klíč zhotovená linka s tímto novým hybridním vstřikolisem vyráběla 8 jednotlivých dílů v jednom procesu a poté je automaticky kompletovala do hotového výrobku - skládací stoličky o hmotnosti 1092 g.
/pv/

 
Publikováno: 31. 1. 2017 | Počet zobrazení: 2091 článek mě zaujal 386
Zaujal Vás tento článek?
Ano