hnv murr

Roste obliba hybridních kol

Co jsou hybridní kola, na které automobilové značky se dají použít a jaké certifikace a schválení na ně je potřeba, jsme se zeptali jednoho z nejpovolanějších, a to Ing. Jiřího Polívky, marketingového ředitele společnosti ALCAR BOHEMIA, která mj. tato hybridní kola dodává na  trh.

 
Co jsou hybridní ocelová kola a jak vznikl jejich název - hybridní?
Dnes si před zimní sezónou musí dle zákona řidiči přezouvat pneumatiky určené pro zimní provoz. Spousta řidičů již používá litá kola s kvalitním ochranným lakem i v zimě, někteří však, zejména z cenových důvodů, dávají na zimu přednost stále kolům ocelovým. Aby ale nemuseli používat klasická tmavá originální ocelová kola, která nejsou svým vzhledem atraktivní, tak jsou k dispozici naše hybridní kola, také ocelová, která jsou ale jakousi hezčí jejich náhradou. Název Hybridní je označení pro určitou kombinaci a v našem případě jde o kombinaci ocelového kola a designu litého kola. 
 
Jak je to s jejich homologací a je potřeba zápis do technického osvědčení, jako je to např. v případě litých kol? 
Nikoliv, hybridní ocelová kola jsou rozměrově identická s originálními ocelovými koly a všechna, resp. na všechny vozy jsou již certifikována dle ECE homologací bez potřeby zápisu do TP vozidla.
Říkáte na všechna vozidla, i na letošní novinky?
Ano, po rozšíření výrobního programu hybridních kol v loňském roce, kdy jsme kromě koncernu VW rozšířili užití i pro značky Citroën, Peugeot, Ford, Renault, Dacia, Hyundai, Kia, Mazda a Nissan, je od letošního roku k dispozici také pro nejnovější modely, jako jsou např. Renault Megane a Talisman, VW Touran, Opel Astra, Seat Alteca nebo Kia Sportage a také vozidla značky Subaru.
 
Je o tyto alternativy ocelových kol zájem?
Podle prodejních výsledků je patrné, že obliba hybridních ocelových kol Alcar roste. V období od letošního února do srpna vzrostl meziročně prodej o více jak 20 %. Jsem přesvědčen, že je za tím atraktivní design se speciálním tvarováním kola v kombinaci se stříbrným lakováním. Navíc je kolo vybaveno středovou krytkou náboje kola, která dotváří design kola a díky uchycení pod kolovými šrouby, nehrozí její ztráta.
 
Teď z jiného soudku. Dvakrát do roka usnadňujete motoristům výběr sady litých kol díky speciální akci Elegance i v zimě (nebo v létě). Co jste přichystali pro letošní sezónu?
V současné akci doporučujeme jednobarevné designy s dobře přístupnými tvary paprsků, které usnadňují údržbu kola. Z našich téměř 80 designů litých kol značek AEZ, DOTZ, DEZENT a ENZO jsme letos doporučili pro zimní sezónu 8 designů, které zahrnují kola s titanovým leskem, grafitovým, černým i stříbrným lakováním. Motoristé také nemusí mít obavy z poškození litého kola v zimním období např. posypovým materiálem, protože všechna naše kola jsou opatřena špičkovým třívrstvým lakem SR3, který zabezpečuje odolnost hliníku vůči soli i vůči malým škrábancům. Litá kola opatřená tímto lakem se testují v solné komoře, kde je kolo několik stovek hodin ve společnosti štěrku, soli, octové kyseliny a chloridu měďnatého. 
Proto může Alcar standardně nabídnou tříletou záruku na celý sortiment litých kol a také ručí za to, že všechna dodávaná kola jsou schválena k provozu na veřejných komunikacích ČR. 
 
Jak je to se záznamem litého kola v technickém průkazu vozidla? 
Všichni prodejci spolupracující s Alcarem mohou vytisknout motoristům k zakoupeným litým kolům tzv. Typový list, na jehož základě si pak motorista může nechat zapsat nový schválený rozměr kol a pneumatik do velkého technického průkazu.   
Nově jsme zřídili určité úpravy Typových listů, protože se začaly na dopravních inspektorátech a STK množit jejich falzifikáty.Nyní se na typovém listě po vyplnění daného kola objeví v podtisku obrázek konkrétního kola, logo prodejce a datum s časem prodeje. A také kdo Typový list vystavil. Jsou to jednoduché znaky, podle kterých si může motorista, ale i technik STK okamžitě ověřit pravost Typového listu.   
 
Na stránkách Alcaru je konfigurátor kol, kde si motorista může prohlédnou svůj typ vozidla s vybranými litými koly... Je o konfigurátor zájem? 
Ano, náš tzv. 3D konfigurátor na www.alcar.cz je podle počtu návštěv ve stále větší oblibě a pro letošní rok doznal řadu vylepšení. Nově je možné si prohlížet reálný model svého vozu v 360° prezentaci, takže řidič vidí vybraná litá kola v různých úhlech svého vozu. Navíc, pokud je před koupí nového vozu, může si na něm vyzkoušet i různé barvy karoserie ve spojitosti s rozmanitými litými koly.  

 
Publikováno: 30. 11. 2016 | Počet zobrazení: 2189 článek mě zaujal 404
Zaujal Vás tento článek?
Ano